Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta la PRU

miting PRU 3

Tot mai des se vorbește în ultima vreme de plecarea lui Victor Ponta la Partidul România Unită al lui Vlad Țepeș. Pardon, Bogdan Diaconu.

Zvonurile au început să apară după ce mai mulți deputați (unii apropiați de Ponta) și-au luat bagajele și-au sărit în barca lui Țepeș. Mirel Palada, un apropiat al lui Ponta a făcut și el transferul în funcția de director de comunicare al partidului.

Se zvonește și despre întâlniri ale liderului PRU cu sponsorul lui Ponta, Sebastian Ghiță, al cărui destin politic și juridic e indisolubil legat de cel al fostului prim-ministru de la PSD.

Dintr-un motiv sau altul, Ponta nu dezminte categoric zvonurile. Le lasă să plutească incert.

Ce calcule ar putea să-l conducă pe încă popularul membru PSD către un partiduleț minuscul, cu accente vădit extremiste și naționaliste, dar mai degrabă căzut în ridicol cu discursul public de până acum?

Calculele se referă, desigur, la perspectivele supraviețuirii politice a lui Ponta și pleacă de la o realitate pe care el o știe foarte bine: mariajul greu plauzibil astăzi, dar inevitabil, între PSD și PNL, sub bagheta tandemului Iohannis-Cioloș.

Într-un asemenea aranjament politic, locul lui Ponta este deja cunoscut: nicăieri. Ponta ar putea ajunge cel mult un disident fără glorie în partidul care l-a consacrat.

Dar mai curând un „Moise în pustiu”, căci degeaba profețește acum Ponta ”marea trădare” a lui Dragnea. Când se va împărți ciolanul guvernării, nimeni din partid nu va mai avea urechi să-l audă, cu atât mai puțin să i se alăture în vreo aventură de Opoziție.

Așadar, Ponta are nevoie de un alt vehicul politic, de preferință unul parlamentar pentru ca vocea lui să mai conteze, de exemplu, în 2019, la prezidențiale.

PRU nu poate ajunge în Parlament în forma actuală. Asta e clar.

Cu Ponta la cârmă, partidul lui Țepeș ar putea face o surpriză chiar acum în 2016, având în vedere că Ponta încă mai exercită o fascinație asupra votanților stângii. Bucățica ruptă s-ar scădea, evident, de la PSD.

Discursul euro-sceptic, naționalist are o priză foarte bună astăzi în România. Nu s-a găsit încă un interpret credibil și vocal care să-l execute. Ponta ar putea fi acela.

E drept că tendința generală (și în alte țări, nu doar la noi) a establishmentului este de a izola stridențele de tip Frontul Național. Pe de altă parte, tot mai multe formațiuni din aceeași specie capătă voce și modelează politicile în mainstream, că ne place sau nu ne place.

Probabil că Ponta nu are șanse să devină viitorul președinte al României în 2019, dar o voce influentă de nișă va rămâne pentru mult timp de acum înainte dacă va divorța de PSD și va alege calea PRU.

Mai rămâne o singură întrebare. Dacă nu cumva o înscriere a lui Ponta acum în PRU n-ar face decât să lucreze pentru diminuarea procentelor PSD și, deci, pentru o tot mai plauzibilă coaliție între două partide mari de mărimi egale.

Asta pentru că Ponta e la fel de șantajabil ca Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.