Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta vrea sa intinereasca satul romanesc

batrana sat

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, într-o emisiune televizată, că cel mai important proiect strategic pentru România îl reprezintă reîntinerirea satului românesc prin stoparea tendinței de plecare a tinerilor din mediul rural.

Șeful Executivului a precizat că, în ultima perioadă, datorită investițiilor europene și naționale în modernizarea agriculturii românești, un număr considerabil de tineri s-au întors către agricultură, acțiunile lor urmând să aibă impact asupra dezvoltării și modernizării satelor în următorii 10-20 de ani.

În context, el a vorbit și despre un proiect de revigorare a școlilor agricole din țară.

"Am alocat 1.700 de microbuze la nivel național până acum. 250 de milioane de euro am avut anul acesta și am continuat sau finalizat proiectele de modernizare, construire și dotare a școlilor începute în 2007-2008, există însă un proiect legat de colaborarea între liceele agricole și universitățile de științe agronomice (...) pentru revigorarea școlilor agricole. Cel mai important lucru pentru România și vorbim pe termen mediu și lung este să oprim acest trend în care la țară rămân doar cei bătrâni și toți tinerii pleacă. Faptul că în ultima perioadă, prin investițiile europene și naționale în modernizarea agriculturii, am văzut tineri care se întorc pentru a lucra în agricultură, cred că e cel mai important lucru, vorbesc în perspectiva următorilor 10—20 de ani, pentru că acești oameni evident că vor investi, vor schimba ei satul mai mult decât o putem face noi. Cel mai important proiect strategic pentru România e să reușim să reîntinerim satul românesc", a spus Victor Ponta.

Prim-ministrul a explicat și faptul că, de circa 20 de ani, numărul populației din zona rurală a rămas aproape neschimbat prin dezvoltarea satelor, un rol decisiv în acest proces avându-l accesul la fondurile europene și la cele din bugetul de stat. În prezent, potrivit premierului, nicio primărie nu se află în faliment, multora dintre ele fiindu-le asigurate fonduri pentru funcționarea și plata arieratelor, dar și partea de cofinanțare pentru demararea proiectelor europene.

"Populația a rămas aceeași de circa 20 de ani, deoarece zona rurală s-a dezvoltat, aici sunt cele două instrumente, cel european gestionat de Ministerul Agriculturii și cel din bugetul de stat, Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), un plan care a fost contestat din punct de vedere politic. (...) Am dat bani pentru școli, grădinițe, drumuri, canalizare ori, din punctul acesta de vedere, azi din circa 2.800 de localități rurale, cred că 2.500 au cel puțin un proiect în derulare. Altele, și aici depinde și de cât de bun e primarul, au și proiecte europene, de dezvoltare rurală. În special, localitățile rurale din jurul marilor orașe, având centre comerciale, fabrici, primesc impozitele lor și asta ajută la o mai mare putere de dezvoltare și investesc foarte mult, sunt un număr mic totuși, câteva sute. Restul, însă, au nevoie de aceste investiții din PNDR, din PNDL și ține foarte mult și de capacitatea managerială a autorității locale de a accesa programe și naționale și europene. Nu mai e nicio primărie în faliment, am asigurat și la rectificarea bugetară și prin alocările făcute din fondul de rezervă funcționarea și plata arieratelor și funcționarea tuturor autorităților publice locale și, în plus, multora le-am asigurat partea de cofinanțare pentru proiectele europene pentru că marea problemă este cofinanțarea, obțin un proiect important și nu au resurse proprii", a spus Victor Ponta.

Prim-ministrul a mai afirmat că în primăvara anului viitor va fi demarat proiectul pentru cadastru în zona rurală, banii necesari fiind deja alocați în programul 2014-2020.

"Noi suntem a 11-a țară din cele 28 ale UE care a semnat Acordul de parteneriat. Nu suntem în primii 10, de altfel nu suntem nici între ultimii. Noi am semnat Acordul de parteneriat, lansăm programele operaționale și practic din această iarnă putem să dăm drumul la proiectul pentru cadastru în special în zona rurală pentru că la cadastru în zona urbană putem să facem parteneriate public-privat. Cred că anul viitor în primăvară se va începe, de către câștigătorul sau câștigătorii licitației, această operațiune. Banii i-am alocat în programul 2014-2020 și pentru cadastrul în zona rurală acești bani sunt suficienți", a spus Ponta.

Totodată, acesta a mai arătat că, în urmă cu zece zile, au fost alocați banii necesari pentru modernizarea graniței de la Giurgiu, premierul afirmând că speră "ca anul viitor respectiva frontieră să nu mai existe".

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.