Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Potentații ruși și apropiații lor nu se sinchisesc de sancțiuni. Ei sunt încă bine primiți prin Europa

BBC
oligarhi rusi

Potentații ruși și apropiații lor nu se sinchisesc de sancțiuni. Ei sunt încă bine primiți prin Europa

În pofida durelor sancțiuni menite să izoleze Rusia din cauza războiului din Ucraina, zeci de ruși apropiați președintelui Vladimir Putin sau armatei ruse sunt încă bine primiți în țări din Uniunea Europeană, atrăgând astfel criticile politicienilor și pe cele ale militanților împotriva războiului, relatează The Washington Post citat de rador.

Printre critici se numără lideri ai Fundației Anticorupție, aparținând lui Alexei Navalnîi, care exercită presiuni în privința unor acțiuni mai ample, atrăgând atenția asupra unor cazuri care par să ignore obiectivul sancțiunilor occidentale la care s-a recurs în vederea respingerii vizelor de călătorie și a confiscării unor iahturi, imobile și a altor proprietăți.

Elena Isinbaieva, medaliată cu aur la proba de săritură cu prăjina, în strânse relații cu Putin, care deține totodată gradul onorific de maior al armatei ruse, trăiește liniștită într-o reședință de lux, în valoare de milioane, din Insulele Canare ale Spaniei.

Fiica și ginerele lui Boris Obnosov, șeful Corporației ruse de Rachete Tactice, producătoare a unor  rachete și bombe care au distrus timp de peste un an orașele și infrastructura ucraineană, continuă să locuiască la Praga, unde familia deține numeroase proprietăți și mașini de lux.

Iar, în ultimul an, Maria Kitaieva, fost consilier al ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, cu grad unorific de general maior, care, potrivit unor informații, s-ar afla în relații cu adjunctul ministrului apărării, Timur Ivanov, se deplasează deseori în Ungaria și în Italia pentru cumpărături.

Luna trecută, 15 membri ai Parlamentului European au cerut Comisiei Europene să impună sancțiuni unor membri ai familiei lui Obnosov. Fiica acestuia, Olga, și ginerele său, Rostislav Zorikov, locuiesc încă din 2020 în capitala cehă, unde, potrivit unor informații, atât ei, cât și alți membri ai familiei dețin proprietăți în valoare de peste 8 milioane dolari.

Luna trecută, portalul spaniol de știri El Digital Sur transmitea că Isinbaieva – o cunoscută susținătoare a lui Putin – s-a mutat cu familia la Tenerife, unde acum își petrece timpul prin vile de lux.

Potrivit unei noi anchete deschise de Fundația Anticorupție, Isinbaieva și-a cumpărat acolo două vile și un penthouse, în valoare de cel puțin 3,23 milioane dolari, ceea ce i-a permis să obțină permis de ședere în Spania la doar două săptămâni după invazia totală a Rusiei în Ucraina, declanșată în februarie 2022.

Întrucât Putin și-a întețit retorica antioccidentală, calificând invazia drept o bătălie existențială cu Occidentul pentru a asigura supriețuirea Rusiei pe viitor, Isinbaieva și alți susținători ai președintelui rus și ai războiului purtat de el par să fi ignorat acest mesaj, continuând să-și frecventeze locuințele din Europa și să facă cumpărături prin orașele europene.

Ripostând la indignarea provocată de mutarea sa în Europa, Isinbaieva și-a scos în evidență cariera și performanțele sale ca atletă, care ar prevala în fața relațiilor ei cu guvernul, calificând scandalul creat drept unul „fals”.

Într-o postare din iulie de pe pagina sa din contul Vkontakte, Isinbaieva a scris: „Locuiesc acolo unde lucrez, mănânc ce îmi place, comunic cu cei pe care îi prețuiesc și pe care îi respect... Nu uitați: invidia este un sentiment distructiv... sunt un om al acestei lumi, așa am fost mereu și așa voi rămâne!”

Țările occidentale, în frunte cu Statele Unite și cu UE, au impus o serie de sancțiuni dure împotriva politicienilor ruși, împotriva unor oficiali ai armatei și a unor oameni de afaceri bogați în relații cu Putin. În unele cazuri, au fost supuse sancțiunilor și rude ale acestora.

O serie de ruși susțin că, luați individual, rușii, chiar și cei mai bogați, nu ar trebui să fie sancționați din cauza deciziei lui Putin de a porni războiul. Alții afirmă că toți cei a căror avere și al căror succes ar avea vreo legătură cu Kremlinul ar trebui să fie trași la răspundere.

În 2020, Isinbaieva a participat la un atelier pe tema unor amendamente constituționale care i-au permis lui Putin să rămână la putere până în 2036. Ea nu a fost vizată de nicio sancțiune.

Kitaieva a fost sancționată de Canada și de Ucraina ca urmare a sprijinului său față de război și a activității sale în calitate de propagandistă a Rusiei, dar nu și de UE.

Ivanov, care este sancționat de SUA și de UE, e un oficial important  în privința structurării armatei ruse, el gestionând totodată reconstrucția în Mariupol, un oraș ucrainean ocupat.

Fundația Anticorupție a constatat totodată că fosta soție a lui Ivanov, Svetlana Maniovici, a continuat să voiajeze prin Europa anul trecut, inclusiv la Paris, unde a făcut cumpărături în magazine de lux.

În cazuri similare, nu au fost sancționați nici fratele, fiica și alte rude ale lui Mkrtici Okroian, principalul proiectant al firmei Soiuz – o companie care produce motoare pentru multe dintre rachetele lansate asupra Ucrainei, inclusiv pe cea care, anul trecut, a lovit un mall din Kremenciuk, omorând cel puțin 20 de oameni. Rudele lui Okroian dețin mari proprietăți de lux în Marea Britanie. Fundația Anticorupție a cerut ca Okroian și rudele sale să fie incluși pe lista sancțiunilor UE și pe cea a sancțiunilor SUA.

Reprezentanții lui Okroian, ai dnei Kitaieva și ai Ministerului rus al Apărării nu au răspuns cererii de a comenta situația.

Mihail Hodorkovski, un om de afaceri rus în exil, totodată adversar al lui Putin, acum domiciliat la Londra, a declarat că, la un an și junătate de la lansarea invaziei, sunt în vigoare niște sancțiuni „nesistematice” și „sub un nivel normal”.

Gheorghi Alburov, un anchetator din cadrul Fundației Anticorupție, a declarat că, după invazie, mulți membri ai elitei ruse au fost siliți să recunoască faptul că și-au refăcut întreaga viață în Occident și că sancțiunile i-ar rupe de această existență alternativă, „departe de o viață petrecută sun președinția lui Vladimir Putin”.

Mulți oameni din aceste elite, inclusiv unii oficiali, și-au trimis copiii să trăiască în străinătate, păstrându-și totodată niște conturi în străinătate și case de vacanță – toate în niște țări pe care, acum, Putin le consideră inamice.

Alburov a spus că sancțiunile occidentale trebuie modificate pentru ca, astfel „să țină cont de realitățile rusești”.

Oficialii ruși își înregistrează rareori proprietățile pe numele lor, folosind în schimb numele unor avocați sau pe cele ale unor rude. De obicei, fiii și fiicele lor continuă să locuiască în Occident, unde continuă să folosească proprietățile, să cheltuiască și să investească în activele lor.

„Sancțiunile ar trebui extinse automat și impuse mmembrilor apropiați ai familiilor, asupra soților, asupra copiilor și asupra avocaților pe numele cărora sunt înregistrare toate aceste proprietăți”, afirmă Alburov.

La fel ca Hodorkovski, și Alburov face o distincție clară între elitele bogate ruse și rușii de rând, dintre care unii au protestat anterior împotriva guvernului sau împotriva războiului și care acum luptă să obțină vize și slujbe, să aibă acces la serviciile financiare sau să-și procure aparatura software de care au nevoie în afacerile lor.

„Problema e aceea că toate astea nu îi vizează decât pe oamenii care nu au bani”, spune el. „Dacă ești un oficial bogat, vreun escroc sau vreun hoț, e foarte ușor. N-ai decât să te urci la bordul unui avion privat și să-ți iei zborul. Poți să-ți cumperi cetățenia, poți să-ți cumperi permisul de ședere sau vreo proprietate din străinătate care să îți faciliteze viza”.

„Asta e o mare dezamăgire pentru toți cei care luptă împotriva corupției din Rusia”, a mai adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.