Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poziția Italiei fată de summitul G20. Meloni: 'G20 putea fi un eșec'

digi24.ro
giorgia meloni

ANSA: Meloni: "G20 putea fi un eșec, dar a fost un succes. Guvernul este solid, Italia este un partener fundamental" "Era problema complexă a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Nu ne puteam preface că nu vedem ce se întâmplă cu agresiunea rusă", a declarat premierul Giorgia Meloni în cadrul conferinței de presă de la finalul summitului G20, informează Rador.

"Situația era foarte complexă, G20 avea ingredientele să devină un eșec, dar a fost un succes. Problema cea mai complexă a fost gestionarea agresiunii ruse în Ucraina". Un "succes" este reprezentat de "negocierea asupra grâului, punct pe care eu însămi l-am subliniat și care a obținut sprijinul tuturor liderilor, inclusiv al Rusiei", a spus premierul italian.

"În ceea ce privește Ucraina, ne dăm seama cu toții că trebuie să lucrăm pentru o soluție la criză, dar nu putem ignora voința națiunii agresate. Sperăm să ajungem la un acord cu Zelenski, pentru a ieși cât mai rapid din conflict". "Mărturisesc că nu am reușit să organizez toate întâlnirile bilaterale solicitate cu Italia, totuși cred că un element decisiv este ideea unui guvern solid, stabil, care să ofere o proiecție pe termen lung și care să facă ca imaginea Italiei să fie fundamentală pentru relații", a adăugat Meloni.

"Italia a fost protagonista summitului G20, în jurul nostru a existat multă atenție și curiozitate, cu siguranță și din faptul că Italia era singura națiune cu o femeie șef de guvern, au fost 4 din 41 de participanți în total. Pe tema egalității, țara noastră era în urmă, acum suntem în prim-plan, și este un element care ne face plăcere", a adăugat Giorgia Meloni.

"Acest summit a fost, de asemenea, o oportunitate de a lupta împotriva narațiunii 'Occidentul împotriva restului lumii'. Acesta este motivul pentru care Italia s-a concentrat atât de mult pe confruntările bilaterale cu națiuni cu care există mai puțină capacitate de se întâlni". Meloni a subliniat importanța întâlnirilor bilaterale "nu doar cu țările G7, mai obișnuite să se vadă, ci cu siguranță și cu alți actori foarte importanți, țări emergente și restul lumii".

"Marți a avut loc o discuție lungă și foarte cordială cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, ne-am promis că ne vom revedea foarte curând", a adăugat Meloni. Cu președintele Biden "am vorbit despre energie, iar SUA își garantează disponibilitatea de a crește aprovizionarea cu gaze". "Chestiunea prețurilor rămâne deschisă, dar am găsit o administrație deschisă să analizeze împreună cu UE pentru a găsi o soluție de stabilizare a prețurilor, în condițiile în care furnizorii de GNL sunt companii private", a spus premierul italian, vorbind despre întâlnirea bilaterală cu președintele SUA.

"În această dimineață, ne-am trezit brusc cu știri care sosesc din Polonia, am cerut informații, ne-am reunit și ne-am consultat cu aliații. Ipoteza că o rachetă antiaeriană ucraineană a căzut asupra Poloniei nu schimbă substanța, iar responsabilitatea a ceea ce s-a întâmplat este toată a ruşilor în ceea ce ne priveşte. Şi împreună cu aliaţii am condamnat atacurile cu rachete de la Moscova", a mai spus Meloni.

"Am avut ocazia să vorbesc și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pe tema imigrației, într-una dintre aceste întâlniri care au avut loc pe marginea summitului G20. Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute demonstrează încă o dată că soluțiile identificate până acum, nu sunt probabil cele mai bune și nu sunt suficiente, Prin urmare, ne-am gândit cum să organizăm reuniuni, în care să punem diferitele soluții pe masă, pentru a încerca să colaborăm decât să stăm să ne certăm", a spus Giorgia Meloni, referindu-se la problema gestionării fluxurilor de migranți.

"Întâlnire excelentă cu premierul Giorgia Meloni. Am făcut schimb de opinii cu privire la modul în care India și Italia pot lucra în contact strâns în sectoare precum energia, apărarea, cultura și stimulentele pentru schimbările climatice", a spus premierul indian Narendra Modi, după întâlnirea bilaterală cu premierul italian pe marginea summitului G20 în Bali, Indonezia. Premierul indian și Giorgia Meloni au discutat, potrivit contului de Twitter al lui Modi, "despre aprofundarea cooperării bilaterale în diferite sectoare, inclusiv comerț și investiții, precum și despre legăturile dintre popoarele noastre".

În centrul discuțiilor, informează Palatul Chigi, se află consolidarea relațiilor pentru a valorifica la maximum potențialul ambelor țări. Cei doi șefi de Guvern au avut un schimb de opinii asupra stabilității din Indo-Pacific, asupra războiului rus împotriva Ucrainei și asupra repercusiunilor acestuia, în special în ceea ce privește siguranța alimentară și energetică. Meloni l-a asigurat pe Modi de cooperare deplină în contextul președinției indiene a G20, având în vedere entitatea provocărilor comune".

"Meloni a avut și o întâlnire bilaterală cu premierul canadian, Justin Trudeau, la summitul G20 din Bali. Schimbul de opinii - explică un comunicat transmis de Guvernul Italiei - s-a concentrat pe ultimele evenimente din Polonia legate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, pe relațiile transatlantice și pe colaborarea strânsă în cadrul NATO, G7 și G20. A fost confirmat sprijinul comun pentru Ucraina, precum și angajamentul pentru tranziția climatică, pentru redresarea economică și pentru consolidarea rolului femeilor în societate. Prim-ministrul italian a pus accentul pe importanța relațiilor comerciale cu Canada, care sunt dezvoltate în cadrul acordului de parteneriat strategic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.