Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele ICR, Liliana Țuroiu, la prima Reuniune Anuală a Diplomației Culturale Române:'Conștientizăm provocările și oportunitățile unui maraton cultural'

Strategia culturală 2019-2021, proiectele culturale conexe agendei diplomatice în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Sezonul România-Franța și pregătirea Festivalului Internațional Europalia la care România este țară invitată de onoare - proiect  coordonat de Institutul Cultural Român sunt evenimentele ce vor fi derulate cu prilejul Zilei Naționale a României, dar și bilanțul acțiunilor culturale dedicate Centenarului. Acestea sunt doar o parte dintre subiectele care s-au dezbătut la Bruxelles, timp de două zile, cu ocazia primei Reuniuni Anuale a Diplomației Culturale Române.

Organizat la inițiativa Institutului Cultural Român cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 16-17 octombrie 2018, evenimentul a reunit directorii reprezentanțelor ICR, conducerea institutului la nivel de președinte și vicepreședinți și s-a bucurat de prezența unor înalți oficiali din țară și de la Bruxelles, precum și a unor parteneri instituționali belgieni ai ICR,  ale căror mesaje au reiterat prioritățile de politică externă și de promovare a culturii române în străinătate și au dat plus de valoare discuțiilor de fond.

Reuniunea s-a desfășurat la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană și a fost deschisă oficial de președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, urmată fiind de secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Maria Magdalena Grigore, care a transmis un mesaj din partea ministrului afacerilor  externe Teodor Meleșcanu.

Pentru noi, la Institutul Cultural Român, să fim parteneri la aceste programe majore din urmatorii ani, va fi o experiență din care vom ieși cu certitudine îmbogățiți – după cum sperăm că și Președinția sau Sezonul, ori Europalia vor avea de câștigat din contribuția pe care suntem în măsură s-o aducem. Printr-un fel de «hazard obiectiv», ca să recurg de data aceasta la un concept al lui André Breton, avem de răspuns, în acești doi ani, unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare. Traversăm, cum bine știm, laolaltă cu întreaga lume, o perioada  în care lucruri ce păreau cucerite durabil se vădesc mai fragile decât scontam. Este cu atât mai mult momentul să ne exprimăm cu limpezime și valorile”, a declarat președintele ICR, Liliana Țuroiu, în cadrul Reuniunii, felicitând echipele Reprezentanțelor ICR pentru creativitatea și efortul depus pentru realizarea de  proiecte culturale valoroase, care au contribuit la o bună reprezentare a României în rândul publicului țărilor în care acestea au fost derulate.

În mesajul din partea ministrului afacerilor externe Teodor Meleșcanu a fost subliniată importanța diplomației culturale, alături de diplomația publică: „Diplomația culturală are meritul de a contribui la exercitarea influenței unui stat, prin sprijinirea priorităților sale de politică externă și îmbunătățirea imaginii țării în străinătate.(...) Ministerul Afacerilor Externe consideră necesară aceasta dezbatere constructivă din care să rezulte linii clare de acțiune, însoțite de finanțarea corespunzătoare, asupra modului în care să să contribuim la mai buna cunoaștere a României în rândul publicului din străinătate”.

Diplomația publică și culturală a României din ultimii ani a căpătat un caracter pro-activ și dinamic. Apreciind proiectele derulate până în prezent și felicitându-vă pentru excepționalele evenimente pe care le-ați organizat și promovat, menționez că încurajăm, de asemenea, diversitatea genului de programe propuse pentru a oferi o reprezentare echilibrată a culturii române care să redea atât bogăția patrimoniului cultural, cât și varietatea artei noastre contemporane”, a declarat secretarul de stat Maria Magdalena Grigore.

Ambasadorul Luminița Odobescu a prezentat dosarele tehnice și obiectivele  României în exercitarea Președinției Consiliului UE, menționând buna colaborare cu Institutul Cultural Român și importanța activității acestuia: „Îmi face plăcere să fiu alături de dumneavoastră. Diplomația culturală este extrem de importantă, pentru că noi vedem UE nu numai ca un proiect economic, ci ca sumă a identităților culturale ale statelor membre. Domeniul cultural va juca un rol important pe perioada derulării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Contez pe susținerea dumneavoastră în îndeplinirea obiectivelor ce țin de spațiul cultural și vă mulțumesc pentru că ne-ați sprijinit întodeauna, iar dumneavoastră puteți conta, întotdeauna, pe echipa Reprezentanței României pe lângă UE”.

Eu și echipa mea suntem foarte onorați și foarte bucuroși să lucrăm cu ICR, să prezentăm România anul viitor în cadrul festivalului nostru la cea de-a 50 aniversare Europalia”, a declarat Koen Clement, Europalia, într-o scurtă prezentare a Festivalului.

Într-un schimb cultural de excepție, participanții la Reuniunea Anuală a Diplomației Culturale Române au efectuat o vizită de documentare la  Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR), unde au fost întâmpinați de Paul Dujardin, director artistic  BOZAR, cea mai reprezentativă instituție culturală din capitala Belgiei și un partener  de tradiție al ICR, locul unde se vor desfăsura proiectele - far ale  Festivalului Europalia România: evenimentul de deschidere, expoziția centrală Brâncusi și evenimentul de închidere.

Directorii reprezentanțelor ICR au subliniat importanța primei Reuniuni Anuale a Diplomației Culturale Române, care a dat posibilitatea stabilirii unor contacte și dialoguri extrem de utile cu factorii decizionali ai viitoarei ediții a Festivalului de Arte Europalia.

Prima Reuniune a Diplomației Culturale Române la Bruxelles s-a desprins de formatul tradițional al întâlnirilor de lucru menite să recalibreze, la intervale regulate, mecanismul de acțiune al uneia dintre cele mai importante instituții din țara noastră, Institutul Cultural Român, aducând în centrul discuției necesitatea diversificării parteneriatelor instituționale transfrontaliere, precum și importanța dialogului continuu cu experții și curatorii unor evenimente cu îndelungată tradiție în acțiunea de selecție a celor mai evocative elemente ale culturii pe care încearcă să o reprezinte în plan internațional.

Prezentarea într-un astfel de format extins și într-un spațiu european de mare vizibilitate a capabilităților instituției responsabile cu promovarea identității culturale a românilor – cu accent pe modul de configurare a rețelei sale de reprezentanțe și pe programele și strategiile dezvoltate recent – constituie în sine o importantă activitate de mapping cultural al României, pentru specialiști și pentru publicul larg european.

Eficientizarea procedurilor de lucru, schimbul de idei, de bune practici, interconectarea unor inițiative și replicarea lor în cât mai multe spații culturale au fost alte teme importante de discuție într-o reuniune ce a adus împreună decidenți si specialiști din ambele instituții (ICR și MAE) implicate în organizarea activităților de diplomație publică și culturală. Toate acestea sunt, au concluzionat participanții la reuniune,  esențiale în vederea ajustării și mai bunei flexibilități a Institutului Cultural Român, în ansamblul său, pentru următoarele probe majore care îl așteaptă: programele avute în vedere pe durata Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, respectiv prezența culturală românească în cadrul Festivalului Europalia 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.