Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele PNL, Ludovic Orban, solicită reluarea discuției pe legea recursului compensatoriu: PSD a blocat Comisia juridică

tvrnews.ro
ludovic orban

Ludovic Orban a cerut reluarea activității Comisiei juridice a Camerei Deputaților pentru a relua discuțiile privind legea recursului compensatoriu, revizuirea Constituției și vacantarea funcție de deputat a lui Octavian Goga. Liderul PNL acuză că parlamentarii PSD au blocat Comisia, anunță MEDIAFAX.

"Parlamentarii PSD au blocat activitatea Comisiei juridice, iar blocarea activității Comisiei juridice are efecte extrem de grave, după cum bine știți PNL împreună cu partenerii din opoziție a înaintat un proiect de revizuire a Constituției în conformitate cu decizia românilor la referendumul din 26 mai, referendum convocat de președintele României și validat de CCR. Pentru noi reprezintă o prioritate absolută transpunerea voinței exprimate de cetățeni în Constituția României prin intermediul procesului de revizuire a Constituției", a declarat liderul PNL Ludovic Orban, luni, la finalul BEX al PNL.

Liderul PNL a mai spus că inițiativa legislativă pentru anularea recursului compensatoriu este de asemenea blocată în Comisia Juridică.

"De asemenea la Comisia Juridică este blocată o inițiativă legislativă extrem de importantă pentru România și anume proiectul de lege depus de PNL pentru anularea legii privind recursul compensatoriu, lege dată de majoritatea PSD care a permis liberarea din detenție a aproximativ 20.000 de deținuți înainte de termen, fără nici un fel de măsură de inserție socială a lor și care a provocat punerea în pericol a vieții, siguranței și proprietății private a cetățenilor români", a explicat Orban.

Președintele liberalilor a mai acuzat parlamentarii PSD că amână vacantarea locului de parlamentar deputatului social-democrat Octavian Goga "din rațiuni de aritmetică parlamentară".

"Nu în ultimul rând PSD doar din rațiuni de aritmetică parlamentară ține în Parlamentul României un infractor, un deputat care a fost condamnat prin hotărâre definitivă la doi ani și patru luni închisoare cu suspendare și căruia i s-au interzis exercitarea drepturilor electorale. Procedura de încetare a mandatului deputatului Goga este o obligație legală și constituțională atât pentru președintele Camerei Deputaților cât și pentru reprezentanții PSD din Comisia Juridică care refuză să vină la ședință, boicotează în mod deliberat ședințele și pentru a îl ține împotriva prevederilor legale în funcție pe acest deputat traseist care a venit de la un alt partid către PSD", a adăugat Orban.

Citește și: VIDEO Gheorghe Dincă, TUPEU INCREDIBIL - Criminalul din Caracal și-a schimbat look-ul pentru reconstituire

El a solicitat "imperativ" parlamentarilor din Comisia juridică să-și reia activitatea și să se participe la reuniunile forului legislativ pentru a soluționa cele trei puncte invocate de acesta.

"Solicităm imperativ tuturor parlamentarilor din Comisia Juridică să vină la muncă, să participe la reuniunile Comisiei Juridice și să dezbată toate aceste puncte importante care trebuie soluționate cât mai rapid, care fie că este vorba despre inițiativa de revizuire a Constituției care înseamnă o obligație pentru oricare dintre parlamentari să susțină proiectul de revizuire Constituției în conformitate cu voința exprimată de cetățenii români, fie că este vorba de încetarea mandatului unui infractor membru al PSD sunt chestiuni extrem de importante care nu mai suferă amânare și vom considera că în cazul în care PSD se menține în această atitudine de blocare a activităților Comisiei Juridice se fac părtași la niște decizii ilegale și neconstituționale", a conchis Orban.

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, ora 14.00 a Comisiei juridice a Camerei Deputaților apare „adresa Secretarului General al Camerei Deputaților prin care înaintează Comisiei juridice, de disciplină și imunități, scrisoarea domnului Alexandru Teacă referitoare la mandatul de deputat al domnului Octavian Goga”.

Pe 24 septembrie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis condamnarea definitivă a deputatul Octavian Goga la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi, pentru infracţiunile de conducere fără permis şi sustragere de la prelevarea mostrelor biologice.

Opoziția a cerut abrogarea legii recursului compensatoriu în sesiunea extraordinară, însă Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat, pe 24 august, pentru a doua oară, la solicitarea PSD, dezbaterea privind Legea recursului compensatoriu.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit actului normativ, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.