Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Poloniei a sfidat Comisia Europeană și a promulgat două legi controversate în domeniul justiției

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat miercuri două legi controversate prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar, sfidând practic decizia luată cu câteva ore înainte de Comisia Europeană de a lansa procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene contra Poloniei, transmite Reuters.

''Am luat decizia de a semna aceste legi'', a afirmat Duda într-o declaraţie televizată, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gigi Becali se lasă de afaceri: Pe ce se va concentra și cum va câștiga milionarul foarte mulți bani

Cele două legi, adoptate de parlamentul polonez săptămâna trecută, se referă la Curtea Supremă şi la Consiliul Superior al Magistraturii, iar forma în care au fost adoptate şi promulgate este cea prezentată în septembrie de preşedintele Duda, care s-a opus prin veto, în luna iulie, versiunilor lor iniţiale.

Duda criticase rolul important pe care forma iniţială a celor două legi îl acorda ministrului justiţiei, care în Polonia este şi procuror general.

Citește și: Oana Roman dă cărțile pe față: Cât de gravă este situația financiară a mamei sale

Comisia Europeană a decis miercuri să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanşată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că executivul UE ''nu a avut altă opţiune'' decât declanşarea procedurii de activare a articolului 7. El a adăugat că Polonia are la dispoziţie trei luni pentru a pune în practică recomandările Comisiei Europene.

Citește și: ŞOC pe piaţa românească: Ultima companie din acest domeniu a intrat în FALIMENT – mii de oameni riscă să rămână fără loc de muncă

Într-o primă fază, precum cea declanşată miercuri de CE, articolul 7 permite ''a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă'' a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin 22 de ţări din UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate).

La scurt timp după ce a preluat puterea la Varşovia, în octombrie 2015, Partidul Lege şi Justiţie a iniţiat o serie de reforme în sistemul judiciar considerate de Comisia Europeană drept o ameninţare pentru statul de drept.

Citește și: Ofertă imensă! El va deveni cel mai bine plătit antrenor român .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.