Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Sloveniei e decis să pună capăt crizei politice: Janez Jansa a fost somat de șeful statului să formeze rapid guvernul

Primorski dnevnik
Borut Pahor

Preşedintele sloven Borut Pahor a somat vineri dreapta să formeze rapid noul guvern, în condiţiile în care liderul acesteia, Janez Jansa, clasat în fruntea legislativelor din 3 iunie, nu reuşeşte nici acum să coaguleze o majoritate, informează AFP, preia Agerpres.

"Am intenţia de a însărcina cu formarea unui guvern partidul care a întrunit de departe cele mai multe sufragii în urma scrutinului", adică Partidul Democrat (SDS) al lui Jansa, a subliniat Pahor în timpul sesiunii inaugurale a noului parlament.

Însă, dacă se va dovedi "fără a lăsa loc îndoielilor că alt partid beneficiază de o majoritate în parlament, îl voi revoca pe Jansa. El a asigurat deja că într-un asemenea caz el îşi va preda mandatul" guvernamental, a adăugat el.

Clasat în frunte cu 25% din voturi, partidul lui Jansa, 59 de ani, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, susţinător al unei linii dure contra migraţiei, este departe de a se bucura de o majoritate în noul parlament.

Vezi și: Jacek Czaputowicz consideră Polonia defavorizată pentru audierea în cadrul procedurii articolului 7 ce va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles

Împreună cu sprijinul unicului său aliat, micul partid Noua Slovenie, el nu dispune decât de 32 de locuri din totalul celor 90 din parlament. Or, celelalte partide au anunţat că nu sunt dispuse să se alieze cu această persoană căreia îi place să scindeze şi care a exersat deja puterea în 2004-2008 şi în 2012-2013.

Clasat pe locul doi cu 12,7% din sufragii, independentul Marjan Sarec nu şi-a ascuns dorinţa de a forma chiar el o coaliţie şi a angajat deja consultări informale în acest sens. Însă, într-un parlament fragmentat, acest fost actor cu sensibilităţi centriste trebuie să-şi alieze cel puţin patru formaţiuni pentru a întruni o majoritate.

Pahor a precizat că ar dori ca noul guvern să fie format în 30 de zile după ce el a dat în mod oficial un mandat în acest sens. "Vreau ca Slovenia să rămână stabilă politic. Din acest motiv, doresc ca procedura de formare a unui nou guvern să aibă loc într-un mod pe cât de fluid posibil", a subliniat el la începutul lui iunie.

Presa slovenă a evocat la rândul ei posibilitatea unei lungi perioade de incertitudine, care s-ar putea solda cu noi alegeri în toamnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.