Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului, creștere GALOPANTĂ: întreaga lume așteaptă decizia SUA

pixabay.com
diverse, grafic, economie

Prețurile petrolului au urcat ușor vineri, pe fondul temerii legate de sancțiunile aplicate de Statele Unite împotriva Iranului, care amenință scoaterea de pe piața internațională a unui volum substanțial de petrol într-un moment în care cererea globală crește, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Țițeiul Brent a urcat cu 1,49 dolari/baril la cotația de 79,34 dolari/baril, urmând ca pe parcursul zilei să se redreseze înapoi la aproximativ 78,84 dolari (la ora 17.00, ora României).

Prețurile petrolului din Statele Unite, WTI Crude Oil, a fost cotat vineri seara la 74,2 dolari pe baril, iar joi cotațiile futures al petrolului din Statale Unite a atins cea mai mare valoare din noiembrie 2014 la 74,03 dolari / baril.

Producția zilnică de petrol ar putea fi suplimentată cu un milion de barili începând cu 1 iulie, este anunțul Federației Ruse în urma întâlnirii de la Viena cu statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a relatat recent CNBC.

„Am ajuns la concluzia, și aș vrea să precizez că a fost o decizie comună, că un milion de barili de petrol ar trebui să fie suficient pentru a relaxa piața”, a declarat minstrul energiei rus, Alexander Novak, citat de CNBC.

Citește și: Întrevederea ambasadorului George Cristian Maior cu senatorul Robert Menendez, co-preşedinte al Comitetului pentru relaţii externe din Senatul SUA

Pe de altă parte, OPEC - din care Rusia nu face parte - a evitat să dea o cifră exactă a creșterii producției de petrol. În comunicatul de presă postat pe site-ul organizației se precizează doar că statele vor încerca să adere la „nivelul general de conformitate, ajustat în mod voluntar la 100%” - de la 152%, la cât ajunsese în luna mai.

În același timp, însă, și einistrul Energiei saudit, Khalid al-Falih, a dat de înțeles că producția va fi suplimentată cu un milion de barili. „Bineînțeles, Arabia Saudită poate livra pieței cât este nevoie, dar vom respecta limita de un milion de barili”, a declarat Khalid al-Falih.

Oficialul saudit a mai adăugat și că piețele s-ar putea confrunta, în continuare, cu un deficit de petrol de 1,8 milioane de barili în lunile următoare, pe fondul întreruperilor de aprovizionare din Venezuela, Angola şi Libia. Acestea au avut un impact de aproximativ 2,8 de milioane de barili, din care un milion ar urma să fie compensate de OPEC. Cu toate acestea, deficitul ar putea trece de cifra menționată de ministrul Energiei saudit, datorită unei posibile scăderi a producţiei Iranului în următoarele luni, ca urmare a reactivării sancţiunilor de către Statele Unite.

Citește și: Victor Negrescu, despre președinția SUERD: România își propune relansarea acestei macro-strategii, astfel încât beneficiile să devină mai vizibile

Potrivit analiştilor STRATFOR, în situaţia în care sancţiunile americane vor fi eficiente, exportul Iranului de petrol ar urma să scadă cu aproximativ 500.000 de barili pe zi, lucru care ar duce deficitul real din piață la 2,3 milioane de barili de petrol.

În plus, Khalid al-Falih a mai anunțat și că Federația Rusă a fost invitată să intre în OPEC în calitate de observator. „Am invitat Rusia să vină alături de noi, ca observator. Credem că partea rusă ia acest lucru în considerare. Vă pot asigura că Rusia ar fi bine primită de întreaga conducere a OPEC”, a declarat Khalid al-Falih, citat de Reuters.

Potrivit comunicatului de presă de pe site-ul oficial al organizației, următoarea întâlnire OPEC va avea loc pe 4 decembrie 2018. Liderii statelor membre OPEC se întâlnesc de cel puţin două ori pe an și, de regulă, reuniunile au impact pe termen scurt asupra evoluţiei preţului la petrol la nivel global. Lucru care, la rândul lui, este în măsură să afecteze preţurile altor bunuri, economii sau monede.

Statele membre OPEC sunt Kuwait, Algeria, Libia, Gabon, Angola, Guineea Ecuatorială, Irak, Nigeria, Iran, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Ecuador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.