Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului fluctuează. Ce strategie au pregătit saudiții

sonda petrol

Prețul petrolului urcă și coboară de vreo câteva săptămâni. Știrile despre tăierea producției sunt contradictorii și saudiții au anunțat că nu se mai așteaptă la un acord cu Iranul pe această temă. Totuși, saudiții își iau măsuri de siguranță și cumpără tot mai multe rafinării, semn că se vor axa tot mai mult pe prelucrare, unde marjele de profit sunt mai mari.

Companiile petroliere care au în portofoliu sonde și rafinării au avut pierderi semnificativ mai mici decât cele care s-au bazat strict pe extracție. Un astfel de exemplu îl reprezintă chiar OMV Petrom, care dacă nu ar fi trebuit să treacă în contabilitate o scădere a valorii unor active, ar fi terminat pe plus anul 2015.

În schimb, Arabia Saudită are o capacitate de rafinare semnificativ mai mică decât cea de extracție, însă de ceva vreme, oficialii acestei țări dau semne că strategia companiei petroliere de stat se va schimba. Cel mai bun exemplu îl reprezintă intenția de a cumpăra o rafinărie care se află în Statele Unite și care are o capacitate de rafinare de 600 de mii barili pe zi.

În ultimul an, aceasta a funcționat la 75 la sută din capacitate și ca termen de comparație,Aramco, compania petrolieră de stat a Arabiei Saudite, produce cam 5,5 milioane de barili pe zi. Rafinăria a fost modernizată în urmă cu patru ani și este cea mai mare de pe teritoriul Statelor Unite. În acest moment, rafinăria este deținută în proporții egale deAramco și Royal Dutch Shell, dar pentru moment nu e clar ce sumă oferă saudiții pentru a deveni proprietari unici.

Jurnaliștii de la CNN spun că saudiții vor să pună mâna și pe mai multe terminale de încărcare/descărcare a petrolului și achiziția acestor active ar putea să crească serios valoarea companiei.

Deloc întâmplător, există intenția ca Aramco să fie listată la bursă și, fără a pune la socoteală rafinăria din Statele Unite, gigantul petrolier ar putea valora cel puțin 1.000 de miliarde de dolari.

Problema este că un investitor ar risca destul de mult cumpărând acțiuni la o astfel de companie câtă vreme prețul barilului de petrol este încă scăzut și, în plus, extrem de instabil. În schimb, marjele de profit în rafinare au crescut mulțumită țițeiului ieftin.

La începutul anului, oficialii Aramco anunțau că vor să cumpere pachetul majoritar la una dintre cele mai mari rafinării din China, a cărei capacitate de rafinare este de 400 de mii de barili pe zi. Aceasta ar urma să fie extinsă în anii următori pe banii saudiților și, dacă cele două achiziții se confirmă, capacitatea de rafinare a celor de la Aramco ar putea depăși 4 milioane de barili pe zi. Adică ceva mai mult de 70 la sută din producția zilnică. De fapt, Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume, care produce peste 12 la sută din țițeiul care se consumă la nivel mondial, transmite Digi24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.