DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit muzeul Mănăstirii Cernica

basilica.ro
parintele daniel

Casa Memorială „Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani”, Muzeul Mănăstirii Cernica şi trapeza pentru pelerini a aşezământului monastic au fost sfinţite duminică de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Alături de Patriarh, s-a aflat şi PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Slujba de binecuvântare a lucrărilor a avut loc în continuarea Sfintei Liturghii oficiate în biserica mănăstirii, scrie Basilica.ro.

Persoanele care au contribuit la efectuarea lucrărilor de restaurare şi modernizare au primit distincţii de apreciere şi recunoştinţă de la Patriarhul României.

Spaţiile binecuvântate în Duminica a 4-a din Post vor deveni accesibile credincioşilor după încheierea carantinei. Comuna ilfoveană Cernica și satele aparținătoare sunt în carantină, din 1 aprilie 2021, pentru o perioadă de 14 zile.

Muzeul

Între anii 2019 – 2020 s-au desfăşurat ample lucrări de renovare şi dotare la clădirea muzeului. Astfel la demisol a fost amenajată o trapeză pentru pelerini, iar spaţiile muzeale au fost reamenajate; au fost montate sisteme de alarmă, expunere şi iluminat muzeal de accent ş.a. Cu această ocazie, întreaga colecţie muzeală a fost reorganizată.

content-image

Colecţia muzeală a mănăstirii cuprinde obiecte liturgice, icoane, chivote, veşminte, cărţi vechi, hrisoave şi manuscrise lucrate de monahi iscusiţi. Una dintre piesele importante ale colecţiei muzeale este Hrisovul emis la 29 mai 1608 de domnitorul Radu Şerban, care întăreşte daniile pe care Cernica Ştirbei le-a dăruit mănăstirii.

Casa Memorială

Clădirea care adăposteşte Casa memorială „Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica” a fost construită în timpul stăreţiei Sfântului Gheorghe (1781-1806), în stil atonit, ca Ioc de retragere şi liniştire.

content-image

În anul 2020 au fost realizate lucrări de restaurare şi dotare a clădirii.

A avut loc şi refacerea expunerii muzeale pentru a evoca personalitatea duhovnicească a Cuviosului Stareţ, dar şi spiritualitatea paisiană, pe care Stareţul Gheorghe a adus-o în Ţara Românească şi a aşezat-o la temelia înnoirii vieţii monahale din lavra Cernicăi.

content-imagecontent-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.