Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Precedent extrem de interesant - Preot caterisit de Biserică zice că a fost repus în funcție de instanță în baza unei decizii CEDO - UPDATE

MonitorulBT
preot Botosani

UPDATE

Afirmațiile fostului preot sunt contrazise de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Astfel, într-o precizare remisă pentru STIRIPESURSE.RO, este explicată decizia instanței de judecată. În fapt, fostul preot nu a câștigat nimic, cazul său având un decizie definitivă. Însă, el a scăpat de condamnarea penală pentru că a purtat straie preoțești și a pretins că este preot, deși fusese caterisit. Cât despre o decizie a CEDO, nici vorbă de așa ceva!

Citește și: Minciuna are picioare scurte: Adevărul despre preotul caterisit care ar fi câștigat un proces de repunere în funcție

”Ultima decizie pronunţată de instanţa de judecată nu are niciun efect privitor la repunerea în funcţie sau în slujire a fostului preot Ionel Ungureanu. Acesta a fost caterisit, decizie care s-a menţinut până la cea mai înaltă instanţă de judecată din cadrul Bisericii Ortodoxe Române (Consistoriul Superior Bisericesc), devenind definitivă şi irevocabilă. Domnul Ionel Ungureanu a contestat ulterior decizia de caterisire şi în instanţele civile, ajungând astfel până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a menţinut hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Iaşi. Prin urmare, statutul său de preot caterisit este definitiv şi irevocabil atât în faţa instanţelor bisericeşti, cât şi în faţa instanţelor civile.

Noutatea în ceea ce priveşte acest caz e că domnul Ionel Ungureanu încă nu e condamnat penal. Aşteptăm motivarea curţii, dar intuim că acest domn e achitat - în sensul că nu răspunde penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii - posibil prin prescripţia cazului. Ca urmare a hotărârii Curţii Constituţionale a României şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2022, prin care s-a redus perioada de prescriere a infracţiunilor ce sunt pedepsite cu închisoarea de până la 5 ani, domnul Ionel Ungureanu a beneficiat şi el, alături de mulţi alţi inculpaţi, de acest „cadou”.

Nu e vorba de niciun dosar la CEDO care să privească acest caz. Nu are cum, atâta timp cât noi nu am fost citaţi. Acest domn invocă o hotârâre CEDO mai veche care nu are nicio legătură cu această speţă, dar despre care socoteşte dumnealui că i s-ar potrivi.

Afirmaţia fostului preot Ionel Ungureanu, cum că s-ar bucura de susţinerea a sute de oameni din satul Schit Orășeni (comuna Cristești, judeţul Botoşani), nu are acoperire în realitatea micii comunităţi a satului care numără până în 300 de persoane.”, precizează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

 

Știrea inițială

Caterisit de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB), fostul preot Ioan Ungureanu de la Parohia „Schimbarea la Față a Domnului” din satul Schit Orășeni, comuna Cristești, a fost achitat de magistrații Judecătoriei Botoșani.

Mitropolia îl acuza pe Ioan Ungureanu de exercitarea fără drept a profesiei de preot. Instanța a decis că preotul este recunoscut ca lider spiritual de către comunitate și poate oficia ritualul religios, informează Monitorulbt.ro.

„În temeiul art. 396 alin. 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod procedură penală achită pe inculpatul Ungureanu Ioan, trimis în judecată pentru săvârșirea infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, prev. de art. 348 Cod penal rap. la art. 23 alin. 4 din Legea nr. 489/2006”, se arată în decizia instanței.

Preot de zeci de ani în satul Schit Orășeni, Ioan Ungureanu a fost dat afară din rândul clericilor după un conflict izbucnit în vara lui 2016. Totul a început după un Sinod pan-ortodox de la Creta, unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii. Acuzând că deciziile luate acolo ar fi în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Ulterior, preotul a fost acuzat de reprezentanții Mitropoliei de schismă, neascultarea faţă de feţele bisericeşti, de contrazicerea publică a poziţiei bisericii, de insultă, calomnie, defăimare şi clevetirea în public, dar şi de instigare la atitudini şi fapte negative şi de săvârşirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale. Rând pe rând, Ioan Ungureanu a fost sancţionat cu dojană arhierească, oprit de la slujire şi trimis în faţa Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a decis caterisirea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.