Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Precizări cruciale de la CJUE: În ce condiţii autorii unor infracţiuni grave îşi pot pierde statutul de refugiat

credere.ro
cjue2

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că refugiaţii îşi pot pierde în anumite condiţii statutul care le asigură protecţia, informează Reuters.

Ca răspuns la întrebări adresate de instanţe din Belgia, Austria şi Olanda, CJUE a afirmat că drepturile de refugiat le pot fi retrase celor condamnaţi pentru infracţiuni deosebit de grave care sunt totodată consideraţi un pericol pentru comunitate şi din alte motive.

Autorităţile judiciare din cele trei ţări s-au adresat CJUE pentru a putea judeca apeluri împotriva unor decizii de retragere sau refuz de acordare a statutului de refugiat unor cetăţeni străini care suferiseră condamnări.

"Existenţa unui pericol pentru comunitate (...) nu poate fi considerată stabilită prin simplul fapt că persoana a fost condamnată printr-o sentinţă definitivă pentru o infracţiune deosebit de gravă", a arătat Curtea de la Luxemburg, subliniind că cele două condiţii formulate trebuie îndeplinite simultan pentru a se justifica anularea calităţii de refugiat.

În astfel de cazuri, statele din Uniunea Europeană pot ridica protecţia celor în cauză, însă nu au obligaţia de a face acest lucru, a stabilit CJUE în beneficiul instanţelor naţionale care judecă astfel de cazuri.

Reuters comentează evidenţiind sensibilitatea problemelor legate de migraţie în UE, unde este nevoie de forţă de muncă din afară pentru acoperirea necesarului de pe piaţă. Între statele membre ale Uniunii apar frecvent divergenţe privind responsabilitatea pentru asistenţa de care au nevoie imigranţii ajunşi în Europa în condiţii ilegale, ca refugiaţi din cauza conflictelor sau a sărăciei din Africa şi Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.