Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Predoiu, Dragnea și Negrițoiu în scandalul naționalizării pensiilor private

În scandalul naționalizării pensiilor private, Cătălin Predoiu, Liviu Dragnea și Mișu Negrițoiu au rolurile principale. Cum a escaladat conflictul, cine a greșit în acest caz și care a fost desfășurarea evenimentelor veți afla în cele ce urmează.

Cătălin Predoiu a transmis la începutul lunii, printr-un comunicat de presă, că în culisele guvernului Grindeanu se discută despre naționalizarea pensiilor private, cu rolul de a acoperi derapajele deficitului bugetar. „Asasinat financiar” sau „consecințe dramatice” sunt formulări alarmante utilizate de Predoiu în comunicatul său, nefiind nevoie de mai mult pentru ca spiritele să se încingă.

Fondul de pensii NN, cel mai mare administrator de pensii private din România, a trimis în urmă cu câteva zile clienților săi o scrisoare informativă, înștiințându-i pe aceștia în legătură cu discuțiile din spațiul public și îndemnându-i să se intereseze constant despre ce se întâmplă cu subiectul pensiilor private.

Miercuri seară, Liviu Dragnea a declarat că scrisoarea trimisă de NN Asigurări nu are nici un punct de plecare real, guvernul Grindeanu neavând o asemenea temă pe ordinea de zi. Dar că, o informație de acest gen, trimisă în masă, poate duce la prăbușirea unui sistem și la instalarea panicii în întreaga țară. Așadar, liderul social-democrat a anunțat soluția universal valabilă în ultima perioadă, indiferent de subiectul tratat: înființarea unei comisii parlamentare. În cazul de față, aceasta ar trebui să afle de unde a primit compania NN Asigurări informația privind naționalizarea pensiilor private.

De asemenea, președintele PSD a îndrumat guvernul Grindeanu să ceară explicații ambasadei olandeze în legătură cu acest caz, lucru care ar duce la înrăutățirea relației bilaterale România – Olanda, sensibilă oricum prin prisma negocierilor de aderare a României la spațiul Schengen.

Chiar dacă NN Asigurări și-a definit rolul scrisorii ca fiind pur informativ și în niciun caz un avertisment, Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a tranșat astăzi ferm problema.

Consiliul ASF a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, adică 1% din capitalul social al fondului, aceasta reprezentând cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare, şi a decis retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.

O decizie exagerată, care poate fi totuși explicată prin faptul că Mișu Negrițoiu are zilele numărate de Liviu Dragnea. Președintele PSD anunțase aseară că întreg scandalul pensiilor private a pornit de la șeful ASF, care știe că în curând va fi demis de către Parlament. Deci, prin reacția fermă de astăzi, este posibil ca Mișu Negrițoiu să fi dorit să îi reintre în grații lui Dragnea.

Așadar, un scandal pornit iresponsabil de Cătălin Predoiu, întețit fără sens de Liviu Dragnea și rezolvat brutal de Mișu Negrițoiu, pun într-o nouă lumină proastă autoritățile române.

Din păcate, din toată această poveste plătește entitatea cea mai puțin vinovată, adică NN Asigurări care, din poziția de jucător privat, nu a făcut decât să-și informeze clienții cu privire la o schimbare radicală care era anunțată  în piață. Scandalul a fost pornit într-o manieră iresponsabilă de Cătălin Predoiu, mânat ce-i drept și de obiective politice. Cel care putea opri conflictul era însă Liviu Dragnea, care, în schimb, a ales să pună și mai multe paie pe foc, cerând comisie parlamentară și explicații din partea ambasadei olandeze. Astfel că, acțiunea lui Mișu Negrițoiu nici nu mai trebuie explicată, reflexul de apărare a propiei funcții fiind evidentă în decizia pe care a luat-o împotriva NN Asigurări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.