Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră naţională: Programul educaţional 'Clase de inspiraţie finlandeză' va fi implementat la Buzău

Agerpres
elevi scoala

Un program educaţional pilot, intitulat "Clase de inspiraţie finlandeză", va fi implementat în premieră naţională la Buzău de către Primăria municipiului şi Centrul Cultural "Alexandru Marghiloman", sub patronajul Ambasadei Finlandei în România, au anunţat, luni, iniţiatorii.

Programul oferă posibilitatea ca peste 2000 de preşcolari şi elevi din clasele pregătitoare din sistemul public de învăţământ să beneficieze de implementarea pedagogiei alternative finlandeze, relatează Agerpres.ro.

"Începând de luni, 23 august, delegaţia finlandeză soseşte la Buzău şi alături de Excelenţa Sa doamna Ambasador Marjut Akola, dăm startul programului. Prima etapă a programului se desfăşoară în perioada 23 august 2021 -1 iunie 2022 şi presupune instruirea educatorilor, învăţătorilor şi directorilor din cele 15 unităţi şcolare înscrise, precum şi monitorizarea permanentă a implementării la clasă şi măsurarea rezultatelor în mod ştiinţific, la finalul primului an şcolar de pilotare a proiectului", se arată într-un comunicat de presă, remis AGERPRES.

Potrivit acestuia, programul este implementat de experţi de top în educaţie şi profesori universitari, coordonaţi de către Ari Pokka, creator de politici publice în domeniul educaţiei, fost preşedinte al Asociaţiei Finlandeze a Directorilor Şcolari şi a Confederaţiei Internaţionale a Directorilor, de Jouni Kangasniemi, director de program la Education Finland, un cluster guvernamental ce susţine programe coordonate de Finnish National Agency for Education, precum şi de către Maaret Viskari, profesor universitar, cercetător la HAMK University-Applied Sciences şi director de program la Global Education.

"Educaţia finlandeză a ocupat mult timp şi în mod constant cele mai bune poziţii în toate tipurile de evaluări. Merită menţionat cea mai importantă recunoaştere a sistemului educaţional al ţării: conform studiilor internaţionale, care sunt efectuate la fiecare 3 ani de către organizaţia de autoritate PISA, şcolarii finlandezi au demonstrat cel mai înalt nivel de cunoştinţe din lume. De asemenea, au devenit cei mai buni cititori copii de pe planetă, clasându-se totodată pe locul 2 la ştiinţe şi pe locul 5 la matematică (...) Pe lângă beneficiile educaţionale excepţionale de care copiii şi cadrele didactice vor avea parte, programul intenţionează să prezinte rezultatele Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în baza Ordinului Nr. 4811/2020 din 30 iulie 2020 privind aprobarea Metodologiei-cadru de înfiinţare, organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar cu statut de unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie (...) Programul îşi propune şi monitorizarea empirică - studiu care să prezinte concret rezultatele acestui proiect-pilot; mai exact prezentarea aspectelor care s-au îmbunătăţit în starea de bine şi capacitatea de învăţare a copiilor, performanţa ca nivel al clasei (principiul de bază al pedagogiei finlandeze fiind "Niciun copil nu rămâne în urmă), abilităţi cognitive de a adapta şi aplica în viaţa reală ceea ce învaţă la clasă, precum şi facilitarea procesului pedagogic pentru educatori şi învăţători", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.