Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră: Un fost prim-ministru israelian ajunge în spatele gratiilor

Ehud Olmert trial

Fostul prim-ministru israelian Ehud Olmert a fost încarcerat luni, devenind primul sef al guvernului israelian care a ajuns în spatele gratiilor, dupa ce a fost condamnat definitiv la 19 luni de detentie pentru coruptie si obstructionarea justitiei, relateaza DPA si AFP.

Olmert, în vârsta de 70 de ani, prim-ministru între 2006 si 2009, s-a prezentat la închisoarea Maasiyahu, aflata la sud-est de Tel Aviv, cu putin timp înaintea orei locale 10:00 (08.00 GMT), pentru a-si ispasi pedeapsa.

Într-un mesaj video înregistrat înainte de încarcerare, Olmert spune ca merge la închisoare 'cu inima grea', vorbind despre o experienta 'dureroasa si stranie'.

'Când eram prim-ministru, mi s-a dat cea mai înalta responsabilitate de a apara securitatea cetatenilor Israelului, iar astazi eu sunt cel care urmeaza sa fie închis în spatele gratiilor', afirma Olmert în mesaj.

El recunoaste ca a comis 'greseli', dar sustine ca acestea nu au fost infractiuni, negând ca ar fi luat mita.

'Viata ma pune astazi în fata unui test care nu este usor. Ma îndrept spre el cu mare tristete', adauga el.

Data fiind calitatea sa de cunoscator de secrete de stat, autoritatile i-au pregatit lui Olmert conditii de securitate speciale. Fostul premier va fi încarcerat în blocul 10 de la Maasiyahu, denumit de presa 'aripa VIP' a închisorii.

În acelasi penitenciar este închis si fostul presedinte Moshe Katsav, care ispaseste o pedeapsa de 7 ani pentru viol si hartuire sexuala.

Ehud Olmert va petrece 18 luni în spatele gratiilor pentru mita primita în cadrul unui proiect imobiliar faraonic, denumit Holyland, din Ierusalim, pe când era primar al orasului, între 1993 si 2003. În afacere au mai fost implicati si alti oficiali de rang înalt.

Acestei pedepse i s-a adaugat saptamâna trecuta înca o luna de detentie, pentru obstructionarea justitiei, pentru ca Olmert a încercat sa cumpere tacerea fostei sale secretare Shula Zacken pentru a nu depune marturie împotriva lui.

În mai 2005, Ehud Olmert a fost condamnat la 8 luni de detentie cu executare pentru ca a primit zeci de mii de dolari de la omul de afaceri american Morris Talansky pe când era ministru al comertului si industriilor (începând din 2003). Dosarul urmeaza sa fie judecat în apel de Curtea Suprema, care nu a anuntat data deciziei sale.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.