Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Armeniei numește un nou şef al Statului Major

Nikol Paşinian

Artak Davtian a fost numit în funcţia de şef al Statului Major al forţelor armate ale ţării, a anunţat luni premierul armean Nikol Paşinian, potrivit Reuters, citând Interfax, într-o nouă încercare de a-l înlocui pe şeful de stat major în exerciţiu Onik Gasparian de la vârful armatei, după ce acesta i-a cerut premierului plecarea de la putere, potrivit AGERPRES.

"Dat fiind că preşedintele ţării nu a semnat proiectul de decret înaintat de premier cu privire la această numire şi nu s-a adresat Curţii Constituţionale, se consideră că Artak Davtian este numit în funcţia de şef al Statului Major al forţelor armate prin puterea legii", citează Interfax un comunicat al prim-ministrului armean.

La 17 martie, Curtea Administrativă de la Erevan s-a pronunţat asupra cererii lui Onik Gasparian, care a contestat legalitatea revocării sale din funcţia de şef al Statului Major.

În decizia publicată pe site-ul de informaţii juridice Datalex.am se menţionează că instanţa a satisfăcut temporar cererea acestuia, luând măsuri provizorii pentru a recunoaşte demiterea lui Gasparian din funcţie prin forţa legii ca fiind incompatibilă cu raporturile juridice până când justiţia va lua o decizie finală.

Citește și: Noi detalii scandaloase despre moartea pacientului de la Craiova: secretarul de stat Andreea Moldovan spune că nu s-a cerut transferul la o altă unitate

Astfel, conform deciziei Curţii administrative, numirea unui nou şef al Statului Major se interzice, ceea ce înseamnă că Gasparian va continua să ocupe postul de şef al Statului Major, notează Interfax pe pagina sa electronică.

În acelaşi timp, biroul premierului Armeniei a emis o declaraţie, menţionând că decizia de eliberare din funcţie a lui Gasparian rămâne în vigoare.

Destituirea lui Onik Gasparian din funcţia de şef al Statului Major se află în centrul unei crize politice la Erevan, după ce înalta conducere militară a emis o declaraţie publică la 25 februarie prin care cerea demisia lui Paşinian şi a întregului guvern.

Conflictul între armată şi premier are loc pe fundalul mobilizării opoziţiei armene, care cere plecarea lui Paşinian, pe care îl consideră responsabil pentru înfrângerea de anul trecut în Nagorno-Karabah, soldată cu pierderea unor zone importante din acest teritoriu azer locuit majoritar de armeni şi cu moartea a peste 4.000 de soldaţi armeni, conform AFP.

La sfârşitul săptămânii trecute, Paşinian a anunţat alegeri parlamentare anticipate la 20 iunie pentru a pune capăt crizei politice din această republică din Caucazul de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.