Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul de la Chişinău îi dă peste nas lui Dodon. 'Memorandumul semnat de el n-are nicio valoare'

unimedia
dodon si filip

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat luni că Memorandumul de cooperare cu Uniunea Euroasiatică, semnat luni de şeful statului Igor Dodon, reprezintă o "hârtie fără valoare juridică", într-o conferinţă de presă, subliniind că acest "pretins document" nu are nici avizul UE, cu care Republica Moldova a semnat un Acord de asociere în 2014, şi nici nu respectă cerinţele legale, relatează portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

"Noi credem că preşedintele încearcă să îşi continue războiul personal împotriva Acordului de asociere" cu UE, a afirmat premierul, subliniind că Memorandumul "nu va avea putere juridică, nu reprezintă Republica Moldova şi nu este semnat în numele Republicii Moldova, deoarece Parlamentul este organul reprezentativ suprem".

Lovitură de graţie dată chiar de unul dintre oamenii lui Trump: Rusia, implicată în alegerile din SUA

"Acest gest nu se încadrează în cadrul legal pentru că în Republica Moldova Parlamentul este organul suprem care aprobă direcţiile de politică internă şi externă. Este adevărat că preşedintele Republicii Moldova participă la negocieri şi semnează în numele Republicii Moldova, dar apoi trebuie să-l prezinte spre ratificare Parlamentului. Aşa prevede legea cu privire la tratate. Am mai spus-o că el trebuie să le spună partenerilor cu care semnează că acesta nu este un document care produce efecte juridice', a subliniat Pavel Filip.

Igor Dodon şi preşedintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisian, au semnat luni Memorandumul de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova, cu ocazia forumului "Uniunea Economică Euroasiatică - Republica Moldova" ce se desfăşoară luni, la Chişinău, potrivit Deschide.md.

Cu această ocazie, preşedintele moldovean a declarat că guvernul şi parlamentul trebuie să înţeleagă că nu poţi cuceri noi pieţe de desfacere, renunţând la pieţele tradiţionale.

La rândul său, Tigran Sarkisian a anunţat că, în 2019, ţările membre ale Uniunii Euroasiatice planifică deschiderea unei pieţe comune în sfera energiei electrice, iar, în 2015, în sfera produselor petroliere. Mai mult, oficialul a spus că, în prezent, circa 40 de state şi-au anunţat intenţia de a coopera în cadrul Uniunii Euroasiatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.