Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul irakian neagă că invitaţia de a merge în vizită în Franţa are legătură cu referendumul din Kurdistan

Crescent International
Kurdistan

Premierul irakian Haider al-Abadi a declarat sâmbătă că invitaţia făcută de preşedintele francez Emmanuel Macron de a merge în vizită la Paris pe 5 octombrie nu are legătură cu referendumul pentru independenţă din Kurdistan, relatează Reuters şi AFP. "Nu există nicio legătură între invitaţie şi criza provocată de referendumul neconstituţional", organizat pe 25 septembrie la iniţiativa preşedintelui kurd Massoud Barzani, a precizat sâmbătă biroul premierului irakian.

Preşedinţia franceză a anunţat vineri că Emmanuel Macron l-a invitat pe Haider al-Abadi la Paris pe 5 octombrie, propunând ajutorul Franţei pentru ca "Irakul să nu lase tensiunile să se instaleze" din cauza situaţiei din Kurdistanul irakian, cu care Parisul "are relaţii de prietenie". Preşedinţia franceză a precizat că întâlnirea dintre Macron şi al-Abadi are de asemenea ca scop consolidarea cooperării dintre Irak şi Franţa.

"Această vizită vizează consolidarea relaţiilor bilaterale şi se concentrarea asupra luptei împotriva terorismului în regiune împotriva căruia Irakul a obţinut victorii enorme", a afirmat biroul premierului irakian, care a subliniat faptul că invitaţia a fost transmisă în timpul vizitei la Bagdad, pe 26 august, a ministrului de externe francez Jean-Yves Le Drian şi al apărării Florence Parly, conform Agerpres.

Votul "da" pentru independenţă a obţinut o majoritate covârşitoare cu ocazia referendumului iniţiat de preşedintele regiunii autonome a Kurdistanului, Masoud Barzani. Deşi autorităţile kurde au dat asigurări că nu vor proclama automat independenţa, Bagdadul a exclus pentru moment orice dialog şi a tăiat legăturile aeriene între Kurdistanul irakian şi străinătate în semn de represalii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.