Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Noii Zeelande îşi îndeamnă concetăţenii să-i certe pe cei care încalcă restricţiile antiepidemice

The Independent
Jacinda Ardern

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern şi-a îndemnat luni concetăţenii să-i certe pe cei care nu respectă restricţiile legate de COVID-19, într-un moment în care furia populaţiei se amplifică după o serie de încălcări ce au determinat autorităţile să plaseze din nou Auckland în carantină, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Această măsură a intervenit la mai puţin de două săptămâni după un lockdown de trei zile impus în principalul oraş al Noii Zeelande.

Extrem de supărată, Jacinda Ardern, care până acum a salutat ca fiind foarte bună gestionarea pandemiei, a calificat aceste încălcări drept "intolerabile". Ea a afirmat că unele persoane aflate la originea recentelor contaminări au ignorat restricţiile, refuzând să se izoleze cum ar fi trebuit sau să dea informaţii despre deplasările lor, pentru a permite alertarea celor cu care au intrat în contact.

"Aceşti indivizi sunt judecaţi de întreaga naţiune, vor exista consecinţe, fără nicio îndoială", a declarat Ardern pentru presă.

Până în prezent, Noua Zeelandă a înregistrat doar 26 de decese legate de noul tip de coronavirus, la o populaţie de circa 5 milioane de locuitori, însă Ardern a amintit că toată lumea trebuie să coopereze. "Dacă aceasta presupune să cerţi un membru al familiei sau un coleg, pentru că nu au respectat regulile, noi trebuie să o facem. Făceţi-o cu delicateţe, dar făceţi-o", a declarat ea.

Citește și: SONDAJ CURS - PNL îşi începe scăderea, PSD stagnează USR-PLUS şi AUR îşi conservă poziţiile

Cei 1,7 milioane de locuitori ai oraşului Auckland sunt din nou în carantină începând de duminică pentru cel puţin şapte zile, după descoperirea noilor cazuri de COVID-19.

Carantina de trei zile impusă în februarie nu a permis evitarea răspândirii unui focar de contaminări. Temerile vizează în special o familie care ar fi fost în contact cu membri ai unei familii infectate. Unul dintre membrii săi, care ar fi trebuit să stea în izolare, s-a dus la un medic, la o universitate şi la o sală de fitness, în aşteptarea rezultatelor testului care în final au arătat că el este purtător de virus.

"Plătim cu toţii preţul" acţiunilor lor, a declarat şefa guvernului neozeelandez, care a spus că înţelege furia populaţiei.

Ea a recunoscut că este dificil să ştii dacă persoanele "spun adevărul", în condiţiile în care este esenţial să se ştie, pentru a repera contacţii.

Luni, focarul epidemiologic din Auckland număra 15 cazuri.

Strategia Noii Zeelande este de a elimina orice caz de coronavirus datorită politicii sale foarte intense de depistare şi a căutării aprofundate a contacţilor.

Autorităţile au posibilitatea de a lua măsuri coercitive împotriva contravenienţilor, însă până acum ele nu au aplicat aproape nicio amendă pentru refuzul de a purta mască într-un avion sau în transportul public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.