Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul pakistanez Imran Khan și-a anunțat prima vizită la Washington pentru 22 iulie

Imran Khan

Premierul Pakistanului, Imran Khan, se va deplasa la Washington la 22 iulie, pentru o întrevedere cu preşedintele american Donald Trump şi pentru a încerca să reconsolideze legăturile dintre cele două ţări aliate, dar cu relaţii adesea instabile, informează joi AFP, potrivit agerpres.ro.

"Accentul va fi pus pe relansarea relaţiilor bilaterale", a declarat joi pentru presă un purtător de cuvânt al diplomaţiei pakistaneze, Mohammad Faisal. Vizita va fi urmarea unei invitaţii din partea lui Trump", a precizat el.

Aceasta va fi prima vizită la Casa Albă a lui Khan, fost campion la cricket, după ce a fost ales în fruntea guvernului pakistanez în urmă cu aproape un an.

Acest anunţ intervine în condiţiile în care în Qatar au loc negocieri asupra Afganistanului între americani şi reprezentanţi ai talibanilor. Pakistanul este considerat un protagonist major în conflictul afgan.

Citește și: BREAKING Criminalul din Făget a fost dus cu mascații în fața procurorilor - Pentru ce INFRACȚIUNI va fi cercetat

Washingtonul şi Kabulul acuză Islamabadul că susţine grupări extremiste armate precum talibanii afgani şi aliaţii lor din reţeaua Haqqani, căreia i-ar furniza refugii în regiunile frontaliere cu Afganistanul. Pakistanul neagă o astfel de susţinere, invocând dimpotrivă enorme sacrificii umane şi financiare în lupta sa împotriva terorismului.

SUA aşteaptă de asemenea din partea Pakistanului să-i convingă pe talibani să angajeze negocieri de pace directe cu guvernul de la Kabul, pe care ei le refuză categoric.

La începutul lui ianuarie 2018, Donald Trump a acuzat Pakistanul de "minciuni" şi "duplicitate". "El găzduieşte teroriştii pe care noi îi alungăm din Afganistan", a spus Trump la acea dată. Câteva luni mai târziu, Trump a anunţat că a anulat sute de milioane de dolari ajutoare destinate Pakistanului pentru că "el nu face nimic, absolut nimic, pentru noi".

Vezi și: ALERTĂ - Prima amendă din România pentru încălcarea GDPR: O bancă a fost sancţionată cu 130.000 de euro

Potrivit cifrelor americane, Pakistanul a primit peste 33 de miliarde de dolari ajutoare începând din 2002. Acest ajutor a fost suspendat în trecut, în mod concret în 2011, după un raid american asupra oraşului pakistanez Abbottabad, care i-a curmat viaţa liderului Al-Qaida, Oussama Ben Laden.

SUA au nevoie de acces în spaţiul aerian pakistanez şi la rutele sale de aprovizionare spre Afganistan, ţară fără ieşire la mare în care ele îşi menţin o prezenţă militară consecventă.

De asemenea, Pakistanul este singura ţară musulmană care are arme nucleare şi Washingtonul vrea să se asigure că ea nu va cădea în mâinile extremiştilor.

Imran Khan a fost adesea comparat cu Donald Trump în trecut pentru verva sa populistă şi gustul său pentru tirade pe Twitter. Înainte de a fi ales, el a calificat o astfel de comparaţie drept "ridicolă".

Însă Imran Khan s-a declarat gata să colaboreze cu preşedintele american pentru a pune capăt "nebuniei" care domneşte în Afganistan. "Acest război nu se va opri cu discuţii", "soluţia nu înseamnă mai multe bombe şi arme", declarat el pentru AFP în februarie 2018.

Se aştepta ca situaţia Ucrainei să constituie şi subiectul principal al discuţiilor preşedintelui rus cu suveranul pontif, găzduite în biblioteca papală oficială din Palatul Apostolic.

Se vehiculează şi posibilitatea ca a treia întâlnire cu Putin să constituie preambulul unei premiere istorice - o vizită a Papei în Rusia.

Vezi și: ALERTĂ - Prima amendă din România pentru încălcarea GDPR: O bancă a fost sancţionată cu 130.000 de euro

Papa Ioan Paul al II-lea a fost invitat la Moscova atât de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, cât şi de primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS, Boris Elţin, însă vizita nu a fost posibilă din cauza tensiunilor dintre Vatican şi Biserica Ortodoxă Rusă.

Papa Francisc s-a întâlnit deja cu patriarhul Chiril al Rusiei în urmă cu trei ani, în Cuba; evenimentul a fost considerat un pas important în reconcilierea creştinilor, după aproape 1000 de ani de schismă între ortodoxie şi catolicism. Sfântul Părinte a vizitat mai multe ţări unde ortodocşii sunt majoritari; chiar anul acesta, el a călătorit în România, Bulgaria şi Macedonia de Nord.

Citește și: BREAKING Criminalul din Făget a fost dus cu mascații în fața procurorilor - Pentru ce INFRACȚIUNI va fi cercetat

Ucraina constituie un subiect sensibil în relaţiile Moscovei cu Vaticanul. În 2015, la a doua întâlnire cu Putin, Papa Francisc l-a rugat pe preşedinte să facă "un efort sincer şi puternic" pentru pace şi să contribuie la încheierea conflictului între guvernul de la Kiev şi rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei. Preşedintele Rusiei este alături de Biserica Ortodoxă din ţara sa şi a acuzat statul ucrainean de amestec făţiş în treburile ortodoxiei.

 

SE INCARCA...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.