Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki îndeamnă la stoparea protestelor împotriva legii anti-avort: participanții nu țin cont de 'riscurile majore'

Najwyższy Czas
Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a îndemnat marţi la stoparea protestelor în masă în privinţa dreptului la avort, afirmând că cei care participă la ele nu ţin cont de "riscurile majore" privind resurgenţa pandemiei de coronavirus, informează Reuters, citată de AGERPRES.

Polonia este de cinci zile scena unor proteste la nivel naţional după decizia de joia trecută a Tribunalului Constituţional polonez de a interzice avortul chiar şi în caz de malformaţii grave ale fătului, întrucât ar fi "incompatibil" cu Constituţia. Decizia, salutată de partidul ultracatolic naţionalist aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), restrânge practic dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte şi la sarcini rezultate în urma unui viol sau a unui incest.

Morawiecki a spus că executivul său conservator va asigura îngrijirea mamelor şi copiilor lor născuţi în pofida problemelor de sănătate. "Vom ajuta copiii să se dezvolte normal în pântecele mamei şi apoi să trăiască o viaţă normală", a declarat premierul polonez.

Citește și: Nicușor Dan, acuzații la adresa Gabrielei Firea: Cinism și bătaie de joc până în ultima zi de mandat!

Proteste au loc pe întreg teritoriul Poloniei în pofida restricţiilor impuse ca urmare a creşterii numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus. Marţi, Polonia a înregistrat un nou record de 16.300 de noi contaminări.

Marţi nu erau programate niciun fel de proteste la nivel naţional, însă încăierări au izbucnit în parlament. Parlamentarii opoziţiei l-au înconjurat pe liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, purtând afişe pe care se putea citi "Acesta este un război", "Ruşine" şi "Avort legal".

Decizia Tribunalului Constituţional a provocat de asemenea o reacţie fără precedent împotriva Bisericii Catolice Poloneze, considerată ca având relaţii apropiate cu PiS şi aliaţii săi ultraconservatori.

Hotărârea a amplificat şi criticile împotriva PiS, care a ajuns la putere în urmă cu cinci ani, promiţând să insufle mai multe valori tradiţionale vieţii publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.