DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Premierul scoţian îl denunţă pe Boris Johnson pentru un proiect de lege: afectează autonomia Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord

Nicola Sturgeon

Premierul scoţian Nicola Sturgeon denunţă un proiect de lege cu privire la organizarea internă a Regatului Unit, prezentat miercuri de Guvernul lui Boris Johnson, drept un ”atac frontal total” asupra autonomiei Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord, relatează Reuters, potrivit News.

Sturgeon a avertizat că acest text nu face decât să consolideze cauza independenţei Scoţiei.

”Tot mai mult, aceasta nu este o problemă de alternativă între independenţă şi statu quo-ul descentralizării. Este vorba despre independenţă ca singurul mijloc de aprare a Parlamentului scoţian, pentru a nu fi fragilizat şi pentru ca puterile să nu-i fie subminate”, a subliniat ea.

Premierul separtsist scoţian acuză Guvernul Johnson că este ”cel mai iresponsabil, iar pentrua înrăutăţi lucrurile şi mai mult, incompetent şi lipsit de orice principiu” pe care l-a văzut ea vreodată.

Guvernul britanic a recunoscut marţi că acest proiect de lege, care urmează să definească piaţa internă britanică după Brexit încalcă ”în mod limitat” angajamentele internaţionale pe care şi le-a asumat.

În cadrul subtilului echilibru constituţional din Marea Britanie, parlamentele şi guvernele semiautonome ale Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord - numite administraţii ”delegate” - au competenţe în domenii ca educaţia, sănătatea, poliţia şi justiţia.

La Cardiff, reacţia faţă de proiectul de lege pregătit de Londra a fost la fel de negativă. Proiectul este considerat o ameninţare la adresa legăturilor care leagă cele patru provicnii ale regatului.

”Permiteţi-mi să spun lucrurilor pe nume: Guvernul Regatului Unit prevede să sacrifice viitorul Uniunii (britanice) smulgând atribuţii administraţiilor descentralizate”, denunţă ”consilierul general al Ţării Galilor” Jeremy Miles, principalul consilier juriric al Guvernului local.

Citește și: Poliția are un cerc de suspecți în cazul bancomatelor explodate: 'Dispozitivul a fost făcut bine. Aveau pelerine verzi și feţele acoperite'

”Acest proiect este o atingere la adresa democraţiei şi un afront adus popoarelor Ţării Galilor, Scoţiei şi Irlandei de Nord, care au votat în numeroase rânduri în favoarea descentralizării”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.