Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Spaniei vrea ca UE să pună în MIŞCARE 'un fel de economie de război'

www.explica.co
Pedro Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez a cerut sâmbătă Uniunii Europene să ofere ''unită'' un răspuns economic şi social comun în faţa pandemiei de coronavirus care este o ''catastrofă ce ne afectează pe toţi''. În opinia sa, blocului comunitar îi revine acum sarcina de a proteja cetăţenii cei mai vulnerabili şi ţările cele mai afectate de consecinţele pandemiei, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.

''Europa este în joc'', ea ''nu poate să eşueze, nu trebuie să eşueze'', a spus Pedro Sanchez într-o intervenţie în care a anunţat că Spania va înceta orice activitate economică neesenţială pentru a încerca stoparea propagării coronavirusului ce a provocat în această ţară 5.690 de decese.

El a estimat că, în pofida lentorii mecanismelor europene de decizie, ''dacă Europa doreşte, atunci Europa poate'' să reuşească în acest război împotriva inamicului comun care acum este coronavirusul.

În opinia premierului spaniol, UE ar trebui să pună în mişcare ''un fel de economie de război'' şi să mobilizeze o mare cantitate de resurse printr-un plan pe care l-a comparat cu Planul Marshall.

Citeşte şi: Precizări de la Primăria Capitalei - Ce riscă bucureștenii surprinși în parcuri

Pedro Sanchez şi omologul său italian Giuseppe Conte, care a estimat într-un interviu publicat sâmbătă că în urma acestei crize ''întregul edificiu european riscă să-şi piardă raţiunea de a fi'', au blocat joi la summitul UE desfăşurat prin teleconferinţă un acord european privind măsurile economice europene în faţa crizei provocate de pandemia COVID-19, ei cerând măsuri economice mai hotărâte în favoarea ţărilor lor.

La acest summit, ţările nordice, în frunte cu Germania şi Olanda, au respins solicitarea formulată de un grup de nouă state (Franţa, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Slovenia şi Portugalia) privind crearea de "coronabonduri", obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie.

"A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru", a explicat premierul olandez Mark Rutte, problema mutualizării datoriilor fiind un vechi subiect de divergenţă între statele zonei euro din sud şi cele din nord, acestea din urmă acuzându-le pe primele pentru lipsa de rigoare bugetară.

În urma eşecului acestui summit, liderii celor 27 de state membre ale UE au decis să acorde două săptămâni miniştrilor de finanţe din zona euro pentru ca aceştia să prezinte un răspuns economic comun la criza provocată de pandemia COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.