Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul ungar, de partea locuitorilor dintr-un sat care protestează împotriva găzduirii de refugiaţi

EurActiv
Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat vineri că nu i se pare nimic în neregulă în ce priveşte protestele locuitorilor din satul Ocseny, din sudul ţării, împotriva cazării în regiunea lor a unor copii de imigranţi. Orban a argumentat că ungurilor 'li s-au spus atâtea minciuni legate de migraţie' încât este de înţeles ca localnicii să fie suspicioşi, relatează MTI. Ungurii "nu vor să accepte migranţi în ţara lor sau în satul lor", a subliniat premierul ungar în faţa presei, înaintea Summitului digital al Uniunii Europene de la Tallinn. El a mai explicat că "ungurilor le plac copiii", "dar dat fiind că au fost minţiţi de atâtea ori, dacă li se spune că vor veni doar nişte copii, ei vor răspunde: 'mai întâi copiii, apoi părinţii, apoi reunificarea familiei şi am dat de belea' ". Locuitorii din Ocseny au dreptul să-şi exprime părerea în această problemă, a mai insistat Viktor Orban.

Revolta din Ocseny a dus la demisia primarului localităţii, Janos Fulop, care a declarat miercuri seara, anunţându-şi plecarea, că nu vrea să "contribuie la escaladarea tensiunilor". Protestele din aşezarea cu 2000 de locuitori aflată la circa 130 km de Budapesta au avut la origine un acord încheiat între un ONG şi o pensiune locală care a acceptat să găzduiască două familii de refugiaţi, pentru un "scurt sejur de vacanţă". Tensiunile au culminat luni, la o reuniune a localnicilor la care s-au "făcut auzite toate prejudecăţile împotriva străinilor transmise de guvernul ungar", a declarat pentru AFP directorul ONG-ului Migration Aid, Andras Siewert. Potrivit acestuia, participanţii la reuniune s-au plâns, între altele, referitor la refugiaţi că "mai întâi vin zece, pe urmă 100; mai întâi vor să vină doar în vacanţă, pe urmă vor să se instaleze pe viaţă aici", sau "m-am întors din Germania fiindcă mi-era frică să ies pe stradă, peste tot sunt musulmani! Aici în sat cel puţin sunt printre ai mei", conform Agerpres.

Primarul din Ocseny, care potrivit site-ului Index a calificat reuniunea respectivă drept "inacceptabilă", şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea din cauza atacurilor împotriva sa de pe reţelele sociale. Pneurile de la maşina proprietarului pensiunii au fost sparte, iar proprietarul a primit ameninţări cu moartea, a mai relatat Siewert. Acesta s-a declarat totuşi optimist, afirmând, citat de AFP, că a primit deja numeroase alte oferte pentru găzduirea refugiaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.