Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa rusa, sub socul asasinarii opozantului Boris Nemtov

rusia kremlin

La o zi dupa marsul în memoria lui Boris Nemtov, care a reunit zeci de mii de persoane duminica la Moscova, presa rusa se afla luni sub socul mortii opozantului si fostului vicepremier rus, asasinat vineri seara în apropiere de Kremlin, relateaza AFP.

'Reactiile la asasinarea lui Boris Nemtov sunt extraordinare, pe masura acestui om', scrie luni cotidianul Kommersant, care vede în moartea opozantului 'moartea politicii'.
Zeci de mii de persoane - 70.000, potrivit organizatorilor - au participat duminica la Moscova la un mars de comemorare a lui Nemtov, un numar care aminteste prin amploarea sa de marile manifestatii organizate în 2011 si 2012 împotriva presedintelui Vladimir Putin.
Moartea sa 'constituie o bariera psihologica pe care Rusia a trecut-o' si, de aceea, 'nu va mai fi niciodata la fel', avertizeaza cotidianul financiar Vedomosti. 'Multi oameni au spus dupa asasinat: 'Ne-am trezit într-o alta tara'', subliniaza ziarul, care a numit manifestatia în memoria lui Nemtov drept 'Marsul împotriva fricii'.
Desi autoritatile sustin ca vor studia toate pistele pentru a-i gasi pe ucigasi, unele media acuza 'climatul de frica' instaurat de Kremlin în Rusia.
'De o lunga perioada de timp - de cel putin un an - traim într-o tara unde disidenta este asimilata tradarii, pentru care poti fi ucis', denunta Vedomosti, care subliniaza ca 'razboiul, ca orice crima la comanda, este usor de pornit, dar mult mai greu de oprit'.
Publicatia de opozitie Novaia Gazeta, care publica un interviu realizat cu Boris Nemtov în aprilie, aminteste ca opozantul rus primea cu regularitate amenintari cu moartea, dar nu credea însa ca asa ceva se poate întâmpla. 'Ei bine, da, ei pot: nu cred ca pot sa ma omoare, dar cu siguranta ma pot trimite la închisoare', afirmase Nemtov, care se declarase 'imunizat' în fata acestor amenintari.
În opinia acestei publicatii, 'în loc de Maidan' - miscarea politica care a condus acum un an la destituirea presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici la Kiev - 'Moscova a obtinut un Donbas', regiune din estul Ucrainei sfâsiata de un conflict armat între separatisti prorusi si armata ucraineana.
În schimb, cotidianul popular Komsomolskaia Pravda scrie ca nu crede ca aceasta crima este motivata politic. 'Cine ne omoara aici din motive pur politice? Nu suntem în Ucraina (...) Pentru bani, se ucide. Pentru politica, nu', sustine ziarul.
Dar, potrivit Novaia Gazeta, rezultatul este acelasi: 'Asasinarea lui Nemtov este un punct fara întoarcere, o destabilizare radicala a situatiei politice în Rusia, ale carei consecinte sunt înca inimaginabile'.
Repercusiunile asasinarii lui Nemtov ar putea afecta pâna si politica externa a Rusiei, iar uciderea opozantului rus ar putea sa 'devina un argument solid în favoarea partizanilor unei politici mai dure fata de Moscova', potrivit Kommersant.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.