Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei a avertizat guvernele europene să nu se bazeze pe faptul că Banca Centrală Europeană

BCE

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a avertizat luni guvernele europene să nu se bazeze pe faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine costurile cu împrumuturile la un nivel artificial de redus, după ce efectele pandemiei asupra economiei vor fi ţinute sub control, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Weidmann a salutat programul de achiziţii de titluri de stat (PEPP - Pandemic Emergency Purchase Programme) derulat de BCE, care s-a concentrat pe obligaţiunile emise de state cu probleme precum Italia, dar a apreciat că acesta ar trebui să fie doar unul temporar.

"Trebuie să fie clar că PEPP este ghidat de obiectivul nostru primar, legat de situaţia creată de pandemie, şi de acea cu caracter temporar. Decidenţii nu trebuie să plece de la presupunerea că vom menţine costurile de finanţare ale guvernelor la un nivel scăzut pentru totdeauna", a declarat Jens Weidmann într-un discurs la Frankfurt.

Citește și: Rareș Bogdan dezvăluie varianta PNL pentru funcția de Avocat al Poporului: Nu e Ana Birchall

Programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE a avut un rol crucial în susţinerea guvernelor din zona euro în lupta lor cu cea mai gravă criză economică din istorie. Deşi BCE a profitat de flexibilitatea oferită de programul PEPP în repartizarea achiziţiilor de obligaţiuni între diferitele state membre, Weidmann a spus că flexibil nu înseamnă fără restricţii. "Este important pentru mine ca politica monetară să nu trimită stimulente greşite pentru finanţele publice", a mai spus preşedintele Bundesbank.

Conform datelor publicate anterior de BCE, în lunile aprilie şi mai Banca Centrală Europeană a cumpărat integral noile obligaţiuni emise de Italia. În schimb, BCE a achiziţionat mai puţine obligaţiuni germane decât cota ce revenea Germaniei.

În cazul Italiei, BCE şi Banca Italiei au cumpărat obligaţiuni italiene în valoare de 37,4 miliarde de euro în cadrul programului Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), adică 21,6% din totalul achiziţiilor derulate în aprilie-mai în conformitate cu acest program. Teoretic, partea ce revenea Italiei din această schemă este de 17%. Mai important, deviaţia de la cotele teoretice este şi mai mare în cadrul achiziţiilor de obligaţiuni derulate de BCE în cadrul Public Sector Purchase Programme (PSPP), conform cărora partea ce a revenit Italiei a fost de 26,5% şi de doar 13,9% pentru Germania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.