Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele CCR, despre pensiile speciale: 'Principiul egalității presupune totdeauna diferența specifică și în niciun caz egalitarismul'

Curtea Constitutionala
Marian Enache

Președintele CCR, Marian Enache, a oferit într-un interviu acordat juridice.ro un punct de vedere legat de pensiile speciale. Potrivit acestuia, sistemul de pensii nu trebuie să sufere schimbări și reveniri permanente, uneori cu accente de retroactivitate a legii. De asemenea, a afirmat Enache, înainte de toate este necesar să se convină principiile proprii fiecărei componente a sistemului de pensii și abia apoi să se recurgă la determinări de cuantumuri.

„Cred că în determinarea acestor drepturi trebuie cumulate criteriile generale ale contributivității, felul și durata muncii, complexitatea și nivelul importanței sociale a muncii în funcție de domeniul prestării unei activități socialmente necesare și utile, precum și natura raporturilor juridice în temeiul cărora s-a prestat munca. Evident că aceste evaluări și analize obiective revin aprecierii legiuitorului.

Este o materie în care, în opinia mea, cu totul subiectivă, legiuitorul trebuie să elimine orice „tendințe ale jocului electoral” și să aibă în vedere implementarea unui sistem coerent și stabil printr-o reglementare obiectivă a acestor drepturi fundamentale aparținând unor categorii socioprofesionale. Principiul egalității presupune totdeauna diferența specifică și în niciun caz egalitarismul. Această problemă serioasă pentru interesele reale ale oamenilor ar trebui clarificată prin identificarea, mai întâi, a principiilor care generează modul de calcul al acestor drepturi, pentru diferitele tipuri de activități prestate în domenii diferite, găsirea unor soluții diferențiate pe criterii obiective pentru aceste tipuri de activități, în scopul asigurării cerinței constituționale de securitate juridică a acestor drepturi, și scoaterea definitivă a acestei teme din câmpul competiției electorale dintre partide.

În afara acestor precizări principiale, nivelul pensiilor sau indemnizațiilor mici trebuie raportat la cerințele unui nivel de trai decent, iar statul, potrivit Constituției, este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, să garanteze cu precădere acestei categorii de populație asistență medicală în unitățile sanitare de stat, să ia măsuri de asistență socială și alte forme de asigurări sociale publice sau private. Sunt obligații pe care statul, prin legislație, a început să și le asume. Este doar un început promițător, dacă avem în vedere faptul că una dintre trăsăturile statului român este aceea de stat social.

Sistemul de pensii cu toate componentele sale trebuie să fie unul structurat și predictibil, iar corecțiile necesare dinamice trebuie făcute în cadrul aceluiași sistem de bază fără schimbări și reveniri permanente, uneori și cu accente de retroactivitate a legii.

De aceea, cred că, pentru realizarea unui asemenea sistem, înainte de toate este necesar să se convină principiile proprii fiecărei componente a sistemului și apoi să se recurgă la determinări concrete de cuantumuri”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.