Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Chinei i-a omagiat pe 'eroii' din 'războiul poporului' împotriva pandemiei de coronavirus

Newsweek
Xi Jinping

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, i-a omagiat marţi pe 'eroii' din 'războiul poporului' chinez împotriva COVID-19, lăudând felul în care ţara sa a gestionat această criză, pe care a calificat-o drept ''o provocare'', informează Reuters şi AFP.

Sfidând acuzaţiile Statelor Unite şi ale altor ţări că eşecurile înregistrate în faza iniţială a pandemiei au permis o răspândire mai rapidă a coronavirusului, Xi Jinping a spus că Beijingul a acţionat tot timpul într-un mod deschis şi transparent şi că a adoptat măsuri decisive care au salvat vieţi, potrivit agerpres.ro.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul partidelor la alegerile locale

"China a ajutat la salvarea a zeci de milioane de oameni în întreaga lume prin acţiunile sale practice, arătând dorinţa sinceră a ţării de a construi un viitor comun şi o comunitate pentru omenire", a spus preşedintele chinez la o ceremonie la Marea Sală a Poporului la Beijing.

El a afirmat că ţara sa este prima mare economie care revine la creştere în timpul pandemiei, un fapt pe care îl consideră a fi o dovadă a rezistenţei şi vitalităţii Chinei.

Xi Jinping l-a premiat pe Zhong Nanshan, înalt consilier medical şi expert în coronavirus care a contribuit la stabilirea strategiei Chinei împotriva COVID-19, cu Medalia Republicii, cea mai mare onoare a ţării.

Nu a existat însă nicio menţionare a lui Li Wenliang, doctorul care a fost pedepsit pentru că a transmis informaţii despre noua boală infecţioasă din Wuhan şi a cărui moarte de COVID-19 în februarie a declanşat indignare la nivel naţional, comentează Reuters.

Citește și: Nelu Tătaru: 'Urmează o lună grea. De la mijlocul lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă'

Propaganda oficială, preluată în cor de media de stat, creditează de câteva luni Partidul Comunist Chinez (PCC) şi modul în care a reacţionat pentru cvasi-eradicarea virusului de pe teritoriul naţional, remarcă AFP, care aminteşte că, oficial, China înregistrează doar 4.634 de morţi de COVID-19 de la izbucnirea epidemiei.

Autorităţile chineze s-au confruntat cu critici în ţară şi în străinătate în primele zile ale pandemiei, unii spunând despre apariţia COVID-19 că ar fi 'Cernobîlul chinez', făcând referire la accidentul nuclear din URSS care a spulberat încrederea în capacitatea autorităţilor sovietice de a guverna.

Autorităţile locale din Wuhan, oraşul unde a fost identificat prima dată coronavirusul, au fost acuzate că au acoperit primele informaţii, ceea ce a întârziat reacţia de urgenţă a ţării cu cel puţin două săptămâni.

Însă pe măsură ce infectările s-au răspândit în întreaga lume, iar numărul lor a scăzut la nivel intern, Beijingul a devenit mai sigur pe el, opunându-se investigaţiilor internaţionale asupra originilor pandemiei şi spunând că acţiunile sale rapide au permis să se câştige timp pentru ca celelalte ţări să se pregătească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.