Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele CSM, după dezbaterea din Senat: Probleme de constituţionalitate la proiectul de desfiinţare a SIIJ

Facebook
Bogdan Mateescu, judecator CSM

Preşedintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, a participat joi la dezbaterea din Comisia juridică a Senatului pe tema desfiinţării SIIJ. După scandalul politic din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care i-a făcut pe preşedinţii CSM şi ÎCCJ să părăsească dezbaterea, lucrurile au stat total diferit în Senat. Judecătorul Mateescu afirmă că avizul CSM necesar la trimiterea în judecată a magistraţilor, introdus sub formă de amendament la ideea ministrului Justiţiei, ar ridica nu numai probleme de eficienţă, ci şi de constituţionalitate. Preşedintele CSM nu s-a exprimat pe tema amendamentului UDMR care mută competenţa de anchetare a magistraţilor la Parchetul General, lăsând să se înţeleagă că discuţii pe acestă temă vor urma în cadrul Consiliului.

"Am participat la dezbaterea organizata in Comisia juridica a Senatului Romaniei.

Am avut ocazia sa expun argumente tehnice asupra proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ, alaturi de ceilalti reprezentantii sistemului judiciar: presedintele ICCJ, vicepresedintele CSM, procurorul general si procurorii sefi DNA si DIICOT, invitat fiind si ministrul justitiei.

Am constatat ca, dincolo de nuante, reprezentantii sistemului judiciar au acelasi scop, in fond: o autoritate judecatoreasca independenta dar, in acelasi timp, responsabila.

Fara indoiala ca dreptul de legiferare apartine exclusiv Parlamentului, dar am marturisit regretul ca o astfel de dezbatere nu s-a realizat decat acum, in camera decizionala. Este corect sa spun ca la MJ s-au strans punctele de vedere scrise ale instantelor si parchetelor, insa dezbaterea a lipsit.

Referitor la amendamentul constand in avizul CSM la trimiterea in judecata a magistratilor pentru anumite infractiuni, ne-am exprimat rezervele noastre cu privire la eficienta, dar si la constitutionalitatea sa.

Insa referitor la amendamentul pe care l-am vazut prima oara in acea sedinta, vizand competenta PICCJ dupa desfiintarea SIIJ, tin sa precizez ca nu am putut exprima o parere, CSM fiind organ colegial, iar aceast amendament nu a fost pus in discutia colegilor mei. Este adevarat, au fost aduse critici fata de acesta de catre procurorul general si de procurorul sef DNA.

Oricum, am constatat ca se pot face dezbateri tehnice la standarde inalte in Parlamentul Romaniei, atunci cand toata lumea intelege ca statutul magistratului nu este compatibil cu politizarea temelor. Iar pentru asta, cred eu-in asentimentul tuturor colegilor- le multumesc doamnei presedinte al Comisiei si tuturor doamnelor si domnilor senatori, membri ai acesteia", scrie Bogdan Mateescu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.