Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele CSM, după motivarea CCR: Cum va fi rezolvată criza completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ

Inquam Photos / Octav Ganea
simona marcu

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Simona Marcu, precizează că la nivelul instituţiei există în lucru un document menit să rezolve rapid blocajul existent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Situaţia este urgentă, clar vom lua măsuri. Interpretarea va fi cât mai aproape de spiritul deciziei. Va fi formalizată la nivelul unei hotărâri de Secţia pentru judecători. Există un document în lucru la nivelul direcţiei de specialitate. Ne vom aduna toţi pe secţie şi vom da o hotărâre", a declarat Simona Marcu pentru STIRIPESURSE.RO.

Preşedintele CSM precizează că în această primă fază, dată fiind urgenţa situaţiei, nu se va elabora un regulament cu privire la desemnarea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, însă ulterior este posibil să se recurgă la această soluţie.

"Va fi un fel de hotărâre de principiu, nu regulament, în această fază. Nu exclud ca finalmente să dăm un regulament care să privească în ansamblu realizarea aceste trageri la sorţi, dar pentru regulament e o procedură foarte complicată, cu transparenţă decizională, publicare în Monitorul Oficial, durează extrem de mult. Or la ÎCCJ situaţia e urgentă. Va fi urgent, zilele acestea vom da o hotărâre de principiu", a mai declarat judecătoarea.

CITEȘTE ȘI: Cinci reguli capitale: Cum să te asiguri că hackerii nu îți pot fura banii din cont

Curtea Constituţională a publicat joi motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a faptului că ÎCCJ nu a stabilit legal componenţa completurilor de 5 judecători. În document, judecătorii constituţională explică şi cum urmează să fie stabilite noile completuri de 5 judecători, procedura implicând şi Secţia pentru judecători a CSM. Astfel, tragerea la sorţi a completurilor care a avut loc pe 9 noiembrie este anulată.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective. În egală măsură, dată fiind conduita sancţionabilă sub aspect constituţional a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Colegiul de conducere, care nu este de natură să ofere garanţii cu privire la restabilirea corectă a cadrului legal de funcţionare a Completurilor de 5 judecători, revine Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, în baza prerogativelor sale constituţionale şi legale [art.133 alin.(1) şi art.134 alin.(4) din Constituţie, precum şi art.1 alin.(1) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii], obligaţia de a identifica soluţiile la nivel de principiu cu privire la legala compunere completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare", se arată în motivarea CCR.

CITEȘTE ȘI: ‘Elixirul vieții’: Vitamina care îți poate salva viața și unde se găsește .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.