DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Președintele CSM, SESIZAT de peste 50 de avocați REVOLTAȚI: statul pune Justiția pe butuci prin blocarea controlului legalității HG-urilor (DOCUMENT)

justitie tacere

Avocatul Toni Neacțu atrage atenția că Hotărârile de Guvern și hotărârile CNSSU sunt sustrase controlului legalității de către instanțele de judecată. El împreună cu 51 de avocați au transmis azi Președintelui CSM un memoriu tehnic prin care au solicitat sesizarea Curții Constituționale a României. Se încearcă în acest fel soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlament și instanțele judecătorești.

SESIZAREA POATE FI CONSULTATĂ AICI!

„Avocații se implică atunci când statul de drept se clatină!

Cu toate problemele stringente pe care le avem acum scapă atenției una extrem de gravă pentru funcționarea democratică a României: actele administrative normative ale Guvernului (HG-uri) și ale altor autorități executive din subordine (CNSSU) emise în starea de alertă sunt sustrase cu bună știință controlului legalității de către instanțele de judecată.

Instanțele de contencios administrativ sunt împiedicate, prin comportamentul Parlamentului, să-și realizeze rolul constituțional de control a legalității și oportunității unor hotărâri de Guvern.

Împreună cu alți 51 de avocați (cărora le mulțumesc ca în timp atât de scurt și-au arătat solidaritatea și adeziunea la principii) am trimis astăzi Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii un memoriu tehnic prin care am solicitat sesizarea Curții Constituționale a României în vederea soluționării conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Autoritatea Judecătorească, respectiv instanțele judecătorești, pe de altă parte, conflict determinat de refuzul legiuitorului de a reglementa o procedură de judecată în materia acțiunilor în contencios administrativ prevăzute de Legea nr. 55/2020, așa cum Parlamentul a fost obligat de CCR prin Deciziile nr. 392/08.06.2021 și 416/10.06.2021

Pe scurt, CCR a constatat că în momentul de față nu există o legislație care să garanteze că instanțele judecătorești pot în timp util și eficient să verifice legalitatea hotărârilor de Guvern și a celerlalte hotărâri restrictive de drepturi emise în starea de alertă, ceea ce echivalează pe de o parte cu blocarea accesului cetățenilor la justiție, iar pe de altă parte cu eliminarea justiției din mecanismul constituțional de control al actelor puterii executive.

CCR a obligat Parlamentul să reglementeze o procedură de judecată rapidă care să garanteze că în mai puțin de 30 de zile judecătorii pot soluționa definitiv acțiunile prin care se invocă nelegalitatea actelor administrative emise în starea de alertă. Partidele, politicienii și Parlamentul în ansamblu nu s-au conformat.

Ne-am adresat președintelui CSM pentru că doar acesta poate sesiza CCR pentru a sancționa și rezolva acest conflict juridic de natură constituțională între Parlament și instanțele judecătorești.

Miza este uriașă, pentru că sabotarea puterii judecătorești, chiar și așa prin omisiuni de a legifera, echivalează cu desființarea statului de drept și a democrației fundamentată pe supremația Constituției și a legii. În momentul de față România funcționează șchiop, una din cele 3 puteri fundamentale în stat - cea judecătorească- fiind eliminată din rolul de control a puterii executive, prin acordul tacit al puterii legislative.

Avem un executiv (Guvern) scăpat la propriu oricărui control, în condițiile în care potrivit Constituției noastre doar instanțele pot analiza legalitatea actelor emise de acesta.

Aveți atașat textul complet al memoriului avocaților români (cărora încă o dată le mulțumesc mai ales că totul a fost din scurt).

Urmează să vedem cât de rapidă va fi reacția CSM și a președintelui acestei instituții, până atunci eu continuând demersurile printr-o petiție similară adresată Avocatului Poporului, instituția care are în fișa postului apărarea drepturilor și libertăților fundamentale”, a spus avocatul Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.