Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Poloniei, Andrzej Duda: 'Războiul din Ucraina afectează în mod direct securitatea energetică'

news.ro
Adrzej Duda, Președintele Poloniei

"Astăzi privim securitatea prin prisma războiului din Ucraina, care a adus scenarii sumbre - scenarii despre care noi, polonezii, am avertizat în mod clar", a declarat președintele Andrzej Duda în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) anual de la Davos, Elveția, adăugând că "războiul din Ucraina afectează direct securitatea energetică, a subliniat el, potrivit tvpworld.com.

"Când am spus că Gazprom este pumnul de fier al Rusiei, mulți lideri europeni nu s-au putut abține să nu zâmbească... După ce am învățat din experiența șantajului energetic al Rusiei împotriva Ucrainei, ne-am angajat cu hotărâre în măsuri de diversificare a aprovizionării", a subliniat președintele.

Președintele Duda a precizat că Polonia nu mai este amenințată de riscul șantajului cu gazul din partea regimului lui Vladimir Putin. "Putem spune cu îndrăzneală că suntem lideri în partea noastră de Europă - independența noastră față de livrările de gaze rusești este acum completă", a spus el.

În sprijinul energiei nucleare

"Este obligația și responsabilitatea noastră față de generațiile viitoare să furnizăm energie într-un mod durabil și într-o manieră modernă și sigură", a declarat președintele, menționând importanța energiei nucleare.

"Susțin eforturile guvernului de a construi centrale nucleare în Polonia, care vor fi puse în aplicare ca parte a acordului încheiat cu Statele Unite", a adăugat el.

Președintele a subliniat că sectorul energetic al Poloniei se bazează în mare măsură pe huilă și lignit. El a continuat spunând că astăzi este clar că asigurarea aprovizionării cu energie din surse cu emisii reduse sau chiar zero de CO2 este o necesitate a lumii moderne și o necesitate a viitorului.

El a spus că, în cazul Poloniei, ar trebui exploatate toate oportunitățile disponibile, și anume recurgerea la energie regenerabilă, construirea de parcuri eoliene și solare, precum și construirea de centrale hidroelectrice acolo unde este posibil.

"Dar, mai presus de toate, asigurarea unei surse moderne, stabile și sigure de energie electrică, care este... energia nucleară", a subliniat Duda.

El a arătat că energia nucleară este o sursă sigură de energie și că nu există nicio îndoială că Polonia nu poate folosi doar energie regenerabilă fără a folosi și energia atomică.

"Susțin, în virtutea funcției mele, activitățile guvernului care vizează construirea de centrale nucleare în Polonia, sub responsabilitatea statului polonez, care vor fi puse în aplicare în cadrul acordului încheiat cu Statele Unite", a subliniat președintele Duda.

El a adăugat că este, de asemenea, mulțumit de faptul că guvernul sprijină cu prudență sectorul privat, astfel încât și acesta să poată face investiții separate în acest domeniu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.