Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Republicii Moldova denunță presiuni. A fost amenințat de structuri oligarhice

nicolae timofti

Președintele Republicii Moldova,  Nicolae Timofti, acuză presiuni din partea unor forțe politice și structuri oligarhice, în încercarea de a devia țara de la parcursul european. Șeful statului le-a transmis mai multor ambasadori ai statelor din UE că nu va ceda presiunilor exercitate pe diferite coordonate asupra sa și asupra familiei sale, prin care se urmărește influențarea deciziilor șefului statului.

Nicolae Timofti a discutat joi, 17 decembrie, cu diplomații europeni cărora le-a prezentat situația politică din Republica Moldova și, în particular, despre procesul de identificare a unui candidat la funcția de prim-ministru, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Nicolae Timofti a arătat că este îngrijorat de informațiile pe care le deține, cu privire la pericolul deturnării vectorului european al Republicii Moldova prin acțiuni concertate ale unor forțe politice interesate și a unor structuri oligarhice, care doresc să influențeze instituția prezidențială și să-și sporească influența asupra altor instituții ale statului. Președintele le-a spus ambasadorilor europeni că nu va ceda presiunilor exercitate pe diferite coordonate asupra sa și asupra familiei sale, prin care se urmărește influențarea deciziilor șefului statului”.

Diplomații europeni și-au exprimat susținerea față de poziția șefului statului, declarând că îl susțin personal pe Nicolae Timofti în efortul său de a promova practicile europene.

„Orice presiune asupra șefului statului este inacceptabilă. Vom sprijini un guvern care va face să funcționeze instituțiile, va distruge sistemului statului captiv, va consolida societatea, va reduce corupția și va asigura independența energetică a țării. Dorim dezvoltarea pozitivă și stabilă a Republicii Moldova”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene, Pirkka Tapiola.

„Este importantă stabilitatea, dar și mai importantă este menținerea democrației în Republica Moldova”, a notat, la rândul său, ambasadorul Republicii Franceze, Pascal Vagogne.

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova,  Ulrike Knotz, a spus că a fost șocant să audă despre exercitarea unor presiuni asupra șefului statului și asupra familiei sale.

Ambasadorul Republicii Cehe, Jaromír Kvapil, a declarat la rândul său: „Oponenții Dumneavoastră sunt puternici, dar noi avem încredere în Dumneavoastră”.

Ambasadorul României, Marius Lazurca, și-a declarat sprijinul pentru acțiunile șefului statului și a pledat pentru formarea cât mai grabnică a unui Guvern proeuropean la Chișinău.

Guvernul Streleț din Republica Moldova a fost demis joi, 29 octombrie, în urma votului moțiunii de cenzură, care a fost inițiată de parlamentari din PSRM și PCRM.

La o zi după președintele Nicolae Timofti l-a ales premier interimar al Republicii Moldova pe Gheorghe Brega.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.