Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Ucrainei promite rezultate în ancheta Euromaidan

An aerial view shows the Maidan Nezalezhnosti or Independence Square crowded by supporters of EU integration during a rally in Kiev

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis familiilor celor peste o sută de persoane decedate în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale din timpul Euromaidan, de la declanşarea cărora se împlinesc joi şase ani, că va face tot posibilul ca anchetele să se finalizeze cu rezultate, iar cei vinovaţi să fie aduşi în faţa justiţiei, informează EFE şi Rbc.ua, potrivit Agerpres.

Într-o întâlnire cu familiile persoanelor decedate pe locul viitorului Muzeu al Revoluţiei Demnităţii din centrul Kievului, Zelenski a anunţat că echipa de anchetatori va fi întărită şi că vor fi în total 52 de persoane care vor lucra la aceste cazuri, potrivit agenţiei Unian.

Mai exact, preşedintele ucrainean speră că rezultatele anchetelor vor putea fi prezentate înainte de 20 februarie, dată la care au fost ucise majoritatea celor peste 100 de persoane decedate în timpul mişcării de contestare din toamna anului 2013 -iarna 2014, conform agenţiei de presă Ukrinform.

În total, 111 protestatari au murit la manifestaţiile din acea perioadă, mulţi fiind împuşcaţi cu focuri de armă, potrivit aceleiaşi surse. Cel mai tânăr dintre ei avea 17 ani (Nazar Vaitovici), iar cel mai în vârstă de 83 de ani (Ivan Nakonecinîi).

Zelenski a promis decizii legislative necesare pentru ca anchetele să continue, având în vedere că Biroul procurorului general din Ucraina a pierdut 20 de atribuţii de investigare cu o zi în urmă după modificarea unei legi.

Ucraina celebrează joi Ziua demnităţii şi libertăţii în memoria a două evenimente importante din istoria recentă a ţării: Revoluţia portocalie din 2014 şi Revoluţia demnităţii din 2013.

Protestele din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti) au izbucnit la 21 noiembrie 2013 ducând la manifestaţii masive împotriva guvernului de atunci după refuzul preşedintelui prorus Viktor Ianukovici de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, revoltă care a culminat cu înlăturarea acestuia de la putere la 22 februarie.

Preşedintele Volodimir Zelenski, soţia sa Olena, premierul Alexei Gonciaruk, vicepreşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Ruslan Stefanciuk, secretarul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, au depus lumânări la crucea instalată în centrul Kievului în memoria eroilor căzuţi în timpul acelor evenimente (Sotnia Celestă), potrivit preşedinţiei de la Kiev.

'Ziua Demnităţii şi Libertăţii este specială pentru fiecare dintre noi. Este legată de începutul a două revoluţii, când vocile a milioane de cetăţeni s-au contopit într-o singură voce a naţiunii pentru a spune ferm: ucrainenii doresc şi vor trăi într-un stat liber, democratic şi prosper', a spus Zelenski în timpul comemorării din această zi.

'Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de aceeaşi unitate pentru a ne apăra ţara, independenţa, libertatea şi dreptul de a ne alege propriul nostru viitor, viitorul ţării pe care îl vom lăsa copiilor noştri. Toate acestea ar trebui să ne unească', a spus el, într-o referire voalată la 'statul agresor' Rusia, conform EFE.

Şeful statului a spus că viitorul Muzeu al Revoluţiei Demnităţii va fi construit în apropierea Memorialului eroilor 'Sotniei Celeste'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.