Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presiuni pentru schimbarea trendului la alegerile europene: partidul Volt va prezenta o listă transnaţională 'simbolică'

Exepress.co.uk
alegeri europarlamentare

La alegerile europarlamentare, cetăţenii celor 27 de state membre vor alege doar candidaţi în ţările proprii. Unele partide doresc să schimbe această regulă, notează Euronews, conform Agerpres.

Partidul european Volt, care se prezintă cu acelaşi program electoral în 16 state membre, va avea o listă cu candidaţi din ţări diferite.

Principalii candidaţi sunt doi membri actuali ai Parlamentului European: olandeza Sophie In 'T Veld, care face parte din grupul Renew Europe, şi germanul Damian Boeselager, ales deja în 2019 din partea Volt şi care face parte din grupul Verzilor.

Pe buletinele de vot din fiecare ţară vor exista însă nume diferite.

Cum funcționează lista transnațională

În 2022, Parlamentul European a aprobat înfiinţarea unei circumscripţii transnaţionale, cu alegerea a 28 de eurodeputaţi de diferite naţionalităţi, pe baza voturilor tuturor cetăţenilor europeni. Mecanismul ar avea în vedere existenţa a două buletine de vot: unul pentru circumscripţia naţională şi unul, acelaşi în întreaga UE, pentru circumscripţia transnaţională. Lista europeană ar urma să fie împărţită în trei secţiuni.

În prima secţiune s-ar afla candidaţii din cele mai populate ţări membre: Germania, Franţa, Italia şi Spania. Cea de-a doua i-ar cuprinde pe cei din ţările medii din punct de vedere demografic, precum Belgia, Grecia şi Suedia. În a treia secţiune s-ar găsi candidaţii din ţări cu populaţie mică.

Listele ar urma să fie ''blocate'', candidaţi din cele trei secţiuni diferite fiind aleşi în mod alternativ, astfel încât să se garanteze reprezentarea statelor cu populaţia cea mai mică şi să se evite monopolizarea circumscripţiei de candidaţi din statele mai mari.

De ce a picat propunerea

Propunerea nu a fost însă acceptată de guvernele statelor UE. Cei 15 eurodeputaţi suplimentari care vor fi aleşi în 2024, atunci când numărul membrilor Parlamentului European va creşte de la 705 la 720, vor proveni tot de pe listele naţionale.

Totuşi, încă este posibil pentru orice cetăţean UE să candideze în alt stat membru: însăşi Sophie in 't Veld, una din candidaţii principali ai Volt, va candida în Belgia, unde ea trăieşte de 20 de ani. Sandro Gozi, fost secretar de stat pentru afaceri europene în guvernul Renzi, cetăţean italian ales în Franţa pe lista Renaissance, este membru al Parlamentului European.

Numeroşi cetăţeni au susţinut ideea de a vota pentru o listă transnaţională.

''Însă ideea a fost blocată de politicieni naţionali care nu au fost încântaţi de posibilitatea ca cetăţenii să poată alege de fapt dintre candidaţi europeni. Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla în viitor; dacă nu va fi în 2024, va fi în 2029", a spus Gozi.

Listele transnaţionale sunt văzute ca o modalitate de a ridica dezbaterea politică la nivelul european şi de a crea o singură competiţie electorală în loc de 27 de competiţii diferite. Iată de ce ele întâmpină opoziţia partidelor naţionaliste şi suveraniste şi un scepticism general din partea guvernelor.

Visul unei liste europene, supuse votului tuturor europenilor, pare menit să rămână un vis deocamdată, conchide Euronews.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.