Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presiunile pe reţelele sociale şi aplicaţiile de mesagerie afectează libertatea pe internet

facebook mobil

Libertatea pe internet a scăzut pentru al şaselea an consecutiv, în 2016, un număr tot mai mare de guverne limitând sau cenzurând acum şi aplicaţii de mesagerie în plus faţă de reţelele sociale, a denunţat luni un raport al organizaţiei Freedom House. "Reţele sociale populare precum Facebook şi Twitter sunt supuse cenzurii de mai mulţi ani, dar guvernele atacă acum din ce în ce mai mult aplicaţii de mesagerie, cum ar fi WhatsApp şi Telegram", a declarat Sanja Kelly, directoarea studiului, citată de AFP.

"Aplicaţiile de mesagerie pot răspândi informaţii rapid şi în manieră securizată şi unele guverne consideră acest lucru ameninţător", adaugă ea. China este clasată de raport ca cea mai rea ţară din acest punct de vedere, pentru al doilea an consecutiv, urmată de Siria şi Iran. Freedom House critică îndeosebi o nouă lege din China, care pedepseşte cu şapte ani de închisoare răspândirea de zvonuri pe reţelele sociale, o acuzaţie folosită adesea împotriva activiştilor politici.

În general, în 34 din cele 65 de ţări evaluate în raport, libertatea pe internet s-a deteriorat începând cu iunie 2015. Cele mai notabile scăderi au fost înregistrate în Uganda, Bangladesh, Cambodgia, Ecuador şi Libia, în timp ce Freedom House a constatat îmbunătăţiri în Sri Lanka, Zambia şi Statele Unite ale Americii. Raportul estimează că 67% dintre utilizatorii de internet trăiesc în ţările care cenzurează criticile la adresa guvernului, armatei sau familiei conducătoare. Guvernele din 24 de ţări au limitat sau blocat accesul la reţele şi instrumente de comunicare, faţă de numai 15 anul trecut. Chiar şi unele guverne democratice vizează aplicaţii criptate considerate o ameninţare la adresa securităţii naţionale. WhatsApp este cea mai afectată, cu restricţii în 12 ţări. ''Chiar dacă blocarea acestor reţele afectează pe toată lumea, există un efect deosebit de negativ pentru apărătorii drepturilor omului, jurnalişti şi comunităţile marginalizate, care depind adesea de aceste aplicaţii pentru a ocoli supravegherea guvernamentală", a comentat Sanja Kelly.

Autorităţile din 38 de ţări au recurs la arestări pe baza activităţii pe reţelele sociale, fie că era vorba de o simplă distribuire sau o reacţie de tipul ''îmi place'' pe Facebook, pe parcursul anului trecut. Aceasta reprezintă o creştere de 50% faţă de 2013, conform raportului Freedom House, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.