Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul la alimente a EXPLODAT în luna mai: a ajuns la cel mai înalt nivel din 2011

www.news.ro
alimente, supermarket, export, import

Prețurile alimentelor au crescut pe plan mondial, în luna mai, cu cea mai mare rată lunară din ultimii zece ani, înregistrând o a 12-a majorare lunară consecutivă pentru a atinge cel mai înalt nivel din septembrie 2011, a anunțat joi agenția alimentară a ONU, citată de Reuters, arată Mediafax.

FAO a emis, de asemenea, prima sa prognoză pentru producția mondială de cereale în 2021, estimând o producție de aproape 2.821 miliarde de tone - un nou record și o creștere de 1,9% față de 2020.

Indicele prețurilor alimentelor al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 127,1 puncte luna trecută față de 121,3 în aprilie.

De la un an la altul, prețurile au crescut cu 39,7% în luna mai.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 6,0% în luna luna mai și cu 36,6% față de anul trecut. Prețurile porumbului sunt acum cu 89,9% peste valoarea lor de anul anterior, dar FAO a declarat că a scăzut la sfârșitul lunii, în urma îmbunătățirii perspectivelor pentru recolta din Statele Unite.

Indicele prețului uleiului vegetal a crescut cu 7,8% în luna mai, majorat în principal de creșterea cotațiilor pentru uleiul de palmier, soia și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au fost stimulate de creșterea lentă a producției în sud-estul Asiei, în timp ce perspectivele unei cereri globale solide, în special din sectorul biodieselului, au determinat creșterea prețurilor la soia.

Indicele zahărului a înregistrat o creștere de 6,8% de la o lună la alta, în mare parte din cauza întârzierilor de recoltare și îngrijorărilor legate de producția redusă din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, a spus FAO.

Indicele cărnii a crescut cu 2,2% din aprilie, pe fondul achizițiilor din țările din Asia de Est, în principal China.

Prețurile la lactate au crescut lunar cu 1,8% și cu 28% față de un anul trecut.

FAO a declarat că prognoza sa pentru producția mondială record de cereale din acest an este susținută de o creștere anuală preconizată de 3,7% a producției de porumb. Producția mondială de grâu crește cu 1,4% față de 2020, în timp ce producția de orez a fost prognozată să crească cu 1,0%.

Citește și: EXCLUSIV Angajații de lux ai României: peste 50 de bugetari au salarii care depășesc 50.000 de lei pe lună

Utilizarea mondială a cerealelor în 2021/22 ar trebui să crească cu 1,7%, până la un nou vârf de 2,826 miliarde de tone, peste nivelurile de producție. "Se estimează că consumul total de alimente din cereale va crește odată cu populația mondială", a spus FAO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.