Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului se menține între 13 și 21 de dolari

PBN Capital
petrol scadere

Ultimele prețuri de tranzacționare sunt acum de 14,07 USD/barilul pentru WTI Crude (o creștere de 14%), 21,31 USD/baril pentru sortimentul Brent (o creștere de aproape 4%), în timp ce petrolul OPEC a scăzut cu 7%, până la 13,30 USD/baril iar cel rusesc (sortimentul Ural) se tranzacționează cu 19,15 USD/baril (o scădere de cca 8,4%), potrivit oilprice.

Severitatea acestei prăbușiri a prețului petrolului și a panicii produsă de pandemie înseamnă că „afacerile ca de obicei” nu mai sunt o opțiune. Sectorul energetic global se află într-o răscruce istorică în care vor trebui luate anumite decizii mari, de schimbare mondială, și o colaborare internațională fără precedent va fi esențială pentru a stabiliza piețele. Până acum, nu a existat niciodată o perturbare a status quo-ului suficient de mare pentru a permite vreo reconsiderare serioasă a modului în care ne alimentăm energetic lumea, dar coronavirusul ne-a oferit această pauză de neconceput.

Prețurile s-au prăbușit, iar stocarea este aproape plină. Singura opțiune pentru mulți producători este să închidă puțurile de extracție. Majoritatea au datorii considerabile, deci falimentul este iminent.

Acesta este un nivel de calamitate economică niciodată văzut până acum. Coronavirusul a schimbat totul. Cu cât durează mai mult, cu atât mai puțin viitorul va semăna cu trecutul. Majoritatea oamenilor, factorilor de decizie și economiștilor sunt orbi din punct de vedere energetic și, prin urmare, nu pot înțelege pe deplin gravitatea sau consecințele a ceea ce se întâmplă.

Energia este economia, iar petrolul este cea mai importantă și productivă sursă de energie. Consumul de petrol din SUA se află la cel mai scăzut nivel din 1971, când producția a reprezentat doar aproximativ 78% din ceea ce a fost în 2019. La fel ca și petrolul, la fel și economia merge… în scădere.

Vechea industrie petrolieră și vechea economie au dispărut. Amestecul de energie care stă la baza economiei va fi de acum diferit. Producția de petrol și prețurile puțin probabil vor ajunge să recupereze nivelurile de la sfârșitul anului 2018. Sursele regenerabile vor rămâne în urmă, împreună cu eforturile de atenuare a schimbărilor climatice.

Este imposibil de știut care sunt oferta și cererea în prezent, cu atât mai puțin în trimestrul următor sau la anul. Este o perioadă de flux inimaginabil și de incertitudine, deoarece nimeni nu știe cât timp va fi deprimată activitatea economică, cât timp va dura să se recupereze sau dacă se va recupera.

În al doilea rând, nu este sigur că va exista o recuperare a cererii în trimestrul al treilea, în ciuda redeschiderii afacerilor în al doilea. Asta pentru că ne aflăm într-o depresie globală. Șomajul va rămâne ridicat, iar consumatorii vor fi deteriorați din cauza lipsei de venit pe parcursul lunilor de carantină. Economiile vor reîncepe lent. Consumul Statelor Unite a scăzut cu aproximativ 30% față de luna ianuarie, transporturile către rafinării sunt deja cu 25% mai mici decât în ​​primul trimestru al anului și vor scădea în continuare pe măsură ce consumul scade. Rafinăriile se vor închide. Majoritatea rafinăriilor din SUA necesită țiței din sorturile intermediare și grele care trebuie importate. Puține tipuri de petrol din SUA pot fi utilizate pentru a produce motorină fără a le amesteca cu ulei importat. Asta pentru că sunt prea ușoare pentru a conține compușii din care se produc motorină. Reconfigurarea rafinăriilor nu va schimba acest lucru. Sistemul de extragere, transport și distribuție a resurselor naturale din lume se bazează pe motorină. Pe măsură ce rafinăriile se apropie și se produce mai puțin motorină, vor exista niveluri mai mici de extracție a resurselor naturale, mai puține prelucrări și puține cumpărături de mărfuri. Motorina – un produs cheie al economiei internaționale - nu poate fi produsă fără a produce mai întâi benzină. SUA au avut un excedent de benzină de la sfârșitul anului 2014, iar surplusul actual este cel mai mare din ultimii 5 ani (vezi graficul de mai jos).

 

 

 

Cererea de motorină este mai puțin elastică decât cererea de benzină din cauza rolului său critic în transportul greu. Ce se va întâmpla cu benzina produsă în exces dacă depozitarea este plină? Va fi arsă?

Cei care văd o oportunitate de energie regenerabilă în timpul căderii petrolului trebuie să se gândească din nou. Fabricarea panourilor solare, a turbinelor eoliene și a mașinilor electrice depinde de motorină, de-a lungul lanțului de aprovizionare de la extracție până la distribuția produselor finite. O lume aflată în depresie economică va fi interesată de cele mai ieftine surse energetice și de cei mai productivi combustibili.

Petrolul va fi ieftin și abundent mult timp. Vor fi puțini bani sau apetit pentru schimbările masive ale echipamentelor pe care le necesită surse regenerabile.

Cum industria energetică a suferit un impact deosebit de brutal, agravat infinit de un război al prețurilor petrolului între țările OPEC + din Arabia Saudită și Rusia, un raport din această săptămână al Forumului Economic Mondial evidențiază ceea ce numește o oportunitate unică, anume „criza oferă o oportunitate de a lua în considerare o nouă ordine energetică care să permită tranziția energetică într-un mod durabil.”

„Deși acesta este cel mai prost mod posibil de a începe un deceniu, pandemia coronavirusului și prăbușirea prețurilor petrolului oferă, de asemenea, o oportunitate de a lua în considerare o intervenție neortodoxă pe piețele energetice și colaborarea globală pentru a sprijini faza de recuperare odată ce criza acută va scădea”. „Această resetare gigantică ne oferă opțiunea de a lansa strategii agresive, cu gândire anticipată și pe termen lung, care să conducă la un sistem energetic diversificat și fiabil, care va susține în final creșterea viitoare a economiei mondiale într-un mod durabil și echitabil.”

Economistul Lawrence Summers a avertizat că sistemul financiar al SUA ar putea să se prăbușească din cauza unor defecte în cascadă. Aproximativ 25% dintre chiriașii din SUA nu și-au achitat proprietarii și 23% dintre americani nu și-au făcut plata ipotecilor în aprilie. Atunci când oamenii nu își plătesc creditorii, creditorii la rândul lor nu își pot plăti creditorii. Pentru comparație, o rată a plăților neefectuate de 28% a dus la prăbușirea financiară din 2008.

Între timp, BP va respecta planurile sale de tranziție către o companie cu emisii de carbon net-zero până în 2050, menționând că, dacă este ceva, pandemia nu va face decât să „adauge provocărilor pentru perspectivele de petrol în viitor”. Într-adevăr, pandemia va lăsa cicatrici durabile pentru industria petrolieră. Cererea de petrol poate dura mult timp pentru a reveni la „normal”, iar unii susțin că cererea nu se va recupera niciodată pe deplin.

Pentru generarea de energie, dinamica este și mai întunecată pentru combustibilii fosili. Un raport al Bloomberg New Energy Finance constată că energia solară fotovoltaică și eoliana onshore sunt acum cele mai ieftine forme de electricitate de pe două treimi ale planetei.

Prăbușirea prețurilor petrolului și lobby-ul agresiv din partea industriei petroliere a dus la un val mare al diferitelor eforturi de reglare și salvare din partea guvernului Statelor Unite. Administrația Trump încă încearcă să găsească modalități de a salva companiile petroliere. Pentru o industrie care se confruntă cu probleme structurale, industria petrolieră „nu se confruntă doar cu o criză de numerar pe termen scurt", a scris Tom Sanzillo de la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA). El a menționat că o mare parte din sectorul petrolului și gazelor s-au confruntat cu suferințe financiare chiar înainte de pandemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.