Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziuni SUMBRE: moneda EURO ar putea urca la un curs URIAȘ

Reuters - Agerpres
euro bancnote

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut în aprilie, faţă de luna anterioară, cu 11,6 puncte, până la 46,6 puncte, dar analiştii estimează că euro ar putea urca aproape de 4,85 lei în următoarele 12 luni, arată datele publicate, marţi, de CFA România, relatează News.ro.

Citește și: A murit fondatorul Human Rights Watch

Luni, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,7601 lei/euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), a fost lansat de către CFA România şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un an.

În aprilie, indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 12,8 puncte, până la valoarea de 59,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 6,1 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 11,1 puncte până la valoarea de 39,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 1,2 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 86% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.

Citește și: Dumitru Buzatu (PSD) vrea alegeri ANTICIPATE: 'Ar trebui să facem asta în cel mai rapid mod posibil'

”Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7859, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8481. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2020/mai 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,15%”, se arată în comunicat.

Specialiştii au subliniat anticipaţiile de majorare a dobânzilor pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanţi anticipând această evoluţie, precum şi anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, peste 81% dintre participanţi anticipând această evoluţie.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.