Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul tunisian anunță că salariile angajaţilor publici vor fi îngheţate

Tunisia

Prim-ministrul tunisian Elyes Fakhfakh a declarat că salariile angajaţilor publici vor fi îngheţate din cauza situaţiei critice a finanţelor publice, înrăutăţită de criza coronavirusului, transmite Reuters.

Măsura ar putea declanşa un conflict cu puternicul sindicat UGTT şi conduce la greve şi proteste, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Primul sondaj în București după Starea de urgență. PNL și PSD sunt umăr la umăr. Joc tare la Primăria Generală (CURS)

Potrivit lui Fakhfakh, guvernul a decis să nu mai apeleze la împrumuturi externe şi ca toate cheltuielile suplimentare să fie finanţate din surse interne.

Tunisia are nevoie de un împrumut suplimentar de 4,5 miliarde de dinari (1,6 miliarde de dolari) din cauza crizei coronavirusului, iar guvernul va încerca să-l obţină de pe piaţa locală, a afirmat prim-ministrul.

'Datoria externă a atins niveluri periculoase şi se află acum la 60% din PIB, comparativ cu 30% în 2013, şi am decis să nu continuăm pe această cale', a declarat Fakhfakh într-un interviu duminică la Attessia TV.

Tunisia se aşteaptă la o contracţie economică de 4,3% în acest an, cea mai abruptă de la câştigarea independenţei în 1956.

Citește și: VIDEO Un medic EXPLICĂ cum sunt OBLIGAȚI medicii să facă FALS în acte privind morții de coronavirus

Veniturile din turism s-au redus cu circa 50% în primele cinci luni faţă de aceeaşi perioadă din 2019, în lipsa turiştilor occidentali.

'Finanţele publice sunt în stare foarte critică şi nu putem continua cu abordarea de creştere a salariilor', a spus premierul. Dacă situaţia va continua, guvernul ar putea fi obligat chiar să le reducă, a adăugat el.

Tunisia se află sub presiunea creditorilor internaţionali de a îngheţa salariile în sectorul public - al căror cost a crescut de la 7,6 miliarde de dinari în 2010 la 17 miliarde în 2020 -, ca parte a măsurilor de reducere a deficitului.

UGTT afirmă însă că salariul mediu lunar de circa 250 dolari este unul din cele mai scăzute din lume, mai ales în condiţiile unei rate mari a inflaţiei, care a ajuns la 6,3% în luna mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.