Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima Doamnă a Japoniei, în centrul unui scandal uriaș. Viitorul politic al premierului Shinzo Abe e în pericol

Mother Jones
shinzo abe

Akie Abe, Prima Doamnă niponă, cunoscută prin independenţa sa de spirit şi asiduitatea pe reţele de socializare, este implicată într-un scandal care ar putea să ameninţe viitorul politic al soţului ei, premierul Shinzo Abe, scrie AFP, arată news.ro.

Akie Abe, în vârstă de 55 de ani, fiica unui magnat în industria produselor de cofetărie, se află în lumina reflectoarelor după izbucnirea, anul trecut, a unui scandal de favoritism în legătură cu vânzarea unui teren, care a reizbucnit în ultimele zile şi face să scadă popiularitatea Guvernului.

Partide din opoziţie au cerut ca ea să fie audiată în Parlament, pentru a-şi explica legăturile cu reprezentantul unei grădiniţe naţionalizate, căreia i-a cedat lotul rspectiv la un preţ cu mult mai mic decât valoarea acestuia.

O şcoală primară urmează să fie construită acolo, căreia Akie Abe avea să-i devină directoare de onoare. Premierul a declarat ulterior că soţia sa a acceptat postul ”fără tragere de inimă” şi a ”demisionat” între timp.

Gabriel Firea, atac FRONTAL la adresa primarului sectorului 5: 'Va răspunde în faţa legii'

Scandalul a luat amploare la începutul lui martie, când presa a dezvăluit că documente oficiale referitoare la această tranzacţie au fost modificate cu scopul de a face să dispară numele Primei Doamne şi a soţului ei.

Aceasta nu este prima oară când Akie Abe ajunge în prim-planul scenei, spre deosebire de predecesoarele sale, care evită cu atenţie lumina reflectoarelor.

Fostă elevă a unei şcoli catolice, ea a lucrat în cadrul gigantului japonez în domeniul publicitar Dentsu, după care a devenit gospodină, în 1987, când s-a căsătorit cu Shinzo Abe, cu opt ani mai în vârstă ca ea.

DE LA YASUKUNI LA PEARL HARBOOR

Multiplicându-şi luările de cuvânt şi apariţiile publice, ea este totodată foarte prezentă pe reţele de socializare, unde nu a încetinit ritmul postărilor, în pofida scandalului, cu privire la care nu s-a exprimat vreodată.

În trecut ea s-a afişat bucuroasă cu fosta Primă Doamnă americană Michelle Obama, împreună cu care apără cauze comune - învăţământul fetelor sau o mai bună alimentaţie.

Akie Abe a participat, de asemenea, în 2014, la Gay Pride la Tokyo, pledând pentru o societate ”fără discriminare”.

Însă mai multe dintre apariţiile sale oficiale, mai politice, au fost controversate, de exemplu atunci când s-a dus la sanctuarul patriotic Yasukuni, perceput de Beijing şi Seul drept simbolul trecutului militarist al Japoniei.

Soţul său s-a abţinut să se întoarcă acolo, după vizita de la sfârşitul lui decembrie 2013, cu ocazia marcării primului an după revenirea sa la putere.

În alt gest notabil, Akie Abe a vizitat, în 2016, Pearl Harbor, baza americană bombardată de aviaţia japoneză în al Doilea Război Mondial, cu câteva luni înainte ca soţul său să viziteze baza împreună cu fostul preşedinte Barack Obama.

Ultima ORĂ - Fostul viceprimar, Anna Horvath, condamnată la închisoare cu executare. Câți ani a primit fosta adjunctă a lui Emil Boc

Ea s-a făcut remarcată în acelaşi an întâlnindu-se cu opozanţi ai prezenţei militare americane în arhipelagul Okinawa.

”ABENORISK”

În contextul în care Shinzo Abe are de-a face cu o opoziţie politică relativ slabă, soţia sa, care a deschis în 2012 un bar tradiţional japonez (izakaya), s-a prezentat drept ”tabăra opoziţiei în familie”.

Ea s-a declarat, astfel, în mod public împotriva voinţei Guvernului de a reporni reactoarele nucleare din ţară în urma catastrofei de la Fukushima, în martie 2011.

Această pasionată de cultură sud-coreeană şi dansatoare de flamenco, care a mărturisit în 2008 că acest cuplu nu poate avea copii - o mărturisire extrem de rară în Japonia, a fost mult timp percepută drept un atu, îmblânzind imaginea de ”adept al aripii dure” naţionalist a premierului, descendent al unei îndelungate dinastii conservatoare.

Însă unii comentatori consideră că ea ar putea de-acum să-i facă rău premierului şi o numesc "Abenorisk", o trimitere la «abenomics», care desemnează politica economică a lui Shinzo Abe,  a cărui alegere la şefia Partidului Liberal Democrat (PLD) în septembrie este pusă în pericol de scandal.

”La început credeam că imaginea sa mai deschisă putea reechilibra conservatorismul lui Shinzo Abe, însă ea şi-a luat prea multă libertate”, consideră Tomoaki Iwai, un profesor de ştiinşe politice la Universitatea Nihon de la Tokyo.

”Ea este puţin conştientă de bătaia politică a poziţiei ei”, a declarat el pentru AFP.

”Uneori îmi regret trecutul, însă mă voi concentra asupra prezentului, fără să mă îngrijorez sau să mă tem de ceea ce s-ar putea întâmpla”, declara săptămâna trecută Akie Abe, citată de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.