Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima înfrângere pentru Orban în PNL. Cursa pentru șefia TNL, risc de fractură în partid

Inquam Photos / George Calin
Ludovic Orban

În PNL urmează alegeri interne care au fost deja  transformate într-o luptă de orgolii. Ce e drept la liga mică, a tinerilor liberali,  dar  folosită ca prilej de reglări de conturi între seniorii aflați la vârful partidului. Un război plin de  negocieri subterane  și de  joc la dublu din partea unora  dintre candidați, din care actualul lider al partidului, Ludovic Orban poate ieși destul de șifonat.

Pentru șefia  TNL  și-au depus candidatura trei  tineri liberali: veteranii Glad Varga și Radu Surugiu și mai nou intrata  în politică, Mara Mareș.

Potrivit  unor surse  din conducerea PNL,  Ludovic  Orban ar prefera o femeie în fruntea  organizației de tineret. Dar opinia lui nu este  împărtășită de  o bună parte a  colegilor săi din conducere,  care nu au uitat contraperformanța Alinei Gorghiu în cea mai înaltă funcție  din PNL. În al doilea  rând, rivalii lui Orban  caută se  folosească de  competiția juniorilor pentru a testa nivelul influenței  și puterii lui Orban în partid la  trei luni de la ultimul Congres.

Congresul  TNL  din această duminică tinde astfel să  se tranforme într-o simplă răfuială a diverselor tabere cu  Ludovic Orban.

O bună parte  din  vechii liberali care nu au  susținut candidatura lui Orban merg  acum pe  mâna  fostului deputat Radu Surugiu. Printre  ei se numără și  fostul parlamentar  Mihai Voicu și soția acestuia, Claudiu Benchescu, fost președinte al TNL și actuală președintă a Cluburilor Studențești Liberale,  dar și liderul senatorilor  PNL, Iulian Dumitrescu și chiar, ironia  sorții, și Adrian Veștea, liderul PNL Brașov,  organizația de proveniență a Marei Mareș. Chiar dacă seniorul  liberal se declară public de partea acesteia, de fapt joacă cu Surugiu, ne asigură surse din tabăra acestui candidat.

Nu sunt  singurii care se mișcă împotriva actualei conduceri, folosind  tineretul liberal pe post de adâncire a faliei de autoritate din partid.  Alături de co-președintele TNL, Sorin Moldovan, liderul PNL București, Cristian Bușoi, s-a  poziționat deschis de partea  parlamentarului  de Arad, Glad  Varga. TNL București a semnat deja moțiunea sa de candidatură. La fel au procedat  și alți 24 de  foști și actuali lideri ai TNL,  din care patru președinți de  organizații de sector,  dar  și din teritoriu, susțin  surse liberale.

Glad  Varga  este  susținut  în special de către liderii fostului PDL,  Mircea Hava, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu și Gheorghe  Falcă, așa că nu este de mirare că filialele  Alba, Sibiu, Arad, Prahova, dar și  Cluj, printre cele mai puternice din țară,  se regăsesc  printre partizanii candidaturii acestuia.

Cu toate  acestea, liderii liberali  sunt  îngrijorați de influența pe care Ludovic Orban o  are  în rândul  tineretului liberal. Chiar dacă președintele  PNL s-a ferit, public, să-și manifeste susținerea pentru unul dintre cei  trei candidați, sprijinul său pentru  Mara  Mareș este  binecunoscut.  Cei din tabăra  fostului PDL sunt foarte supărați de strategia  folosită de către staff-ul  tinerei deputate liberale

"Alex Cociș și Cristi Barbu dau peste tot telefoane în teritoriu  și cer sprijin pentru Mara Mareș, pretinzând că vorbesc în numele lui Ludovic  Orban",  ne-au explicat sursele citate.

Iar  temerile lor par  justificate. O serie de lideri de organizații  au fost  întorși din drum, Veștea jură credintă și dă și el telefoane  în numele  Marei Mareș ca  să-i asigure voturile necesare, iar la ultima  numărătoare, 25 de organizații TNL ar  susține candidatura deputatei de Fărgăraș, susțin la rândul lor, surse  apropiate acesteia.   Printre ele, organizațiile de tineret de Alba, Timiș, Cluj, Brașov, Vâlcea, Neamț  și Suceava. Direct implicați în susținerea ei sunt  și vicepreșdinții Dan Vâlceanu si Florin Cîțu și evident,  tatăl ei despre care se spune că s-a implicat personal în campania internă din PNL, mai susțin sursele citate.

Confruntat cu efectele ultimelor  evoluții și negocieri, Glad Varga  pare a  fi trecut la  tactica jocului dublu. Conform unor surse liberale,  fostul deputat a  trecut la negocieri atât cu Mara Mareș, cât și cu  Radu Surugiu.

Dacă pe Mara Mareș o ispitește cu perspectiva retragerii sale și a  susținerii candidaturii acesteia  în schimbul postului sde secretar general  al TNL, cu Surugiu ar  fi bătut palma  unei  susțineri reciproce în cazul în care unul din ei se califică în turul doi al acestor alegeri.

Pentru Ludovic Orban  o asemenea  alianță ar însemna un mic dezastru și revanșa mult  așteptată pentru adversarii săi din partid. Mai mult, în cazul în care fie Surugiu, fie Varga, vor câștiga șefia TNL,  un asemenea scenariu nu ar face decât să adâncească falia încă nevindecată  dintre fostul PDL și tabăra vechilor liberali și ar afecta planul conducerii de a unifica  cu adevărat acest partid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.