Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacţie a americanilor după alegerile din România: Cum se vad 'jocurile' peste Ocean

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos alegeri

Publicaţia americană New York Times dedică un amplu articol în pagina electronică rezultatelor estimate ale alegerilor parlamentare din România. "Alegătorii par să fi readus la putere Partidul Social Democrat, formaţiune de centru-stânga, în cadrul alegerilor parlamentare de duminică, la un an de la amplele proteste din Bucureşti care au dus la demisia precedentului Guvern format de acest partid", se arată în articolul semnat de jurnalistul Kit Gillet.

Citeşte şi: BEC a centralizat 98% din voturi: Cine a intrat în Parlament şi câte mandate vor avea partidele

Autorul textului arată că, cel mai probabil, PSD va forma o alianţă cu ALDE după o campanie electorală în care social-democraţii au promis creşterea salariilor şi a pensiilor, investiţii în infrastructură şi în sănătate, precum şi reducerea impozitelor. "România este ţara cu cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, dar salariile rămân mici, iar asta îi determină pe mulţi români să plece la muncă peste hotare", potrivit New York Times. În articol se face referire şi la rata de participare de 40% la scrutinul de duminică. "Anii de scandaluri politice şi de condamnări în cazuri de corupţie la nivel înalt i-au deziluzionat pe alegători. Chiar dacă rezultatul este net favorabil PSD, aspectele legate de corupţie ridică acum semne de întrebare cu privire la cine va fi prim-ministru în noul guvern", se arată în articol.

Citeşte şi: Rezultate pe județe, scorul din București și din Diaspora

"Fostul premier PSD Victor Ponta este anchetat, fiind suspectat de spălare de bani, fals şi complicitate la evaziune fiscală. Liviu Dragnea, liderul partidului, a fost condamnat în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală şi exclusese posibilitatea de a fi propus premier. La fel făcuse şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a fost prim-ministru între 2004 şi 2008 şi a fost acuzat în iulie de mărturie mincinoasă, acuzaţie pe care o neagă. Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, insistă ca viitorul premier să nu fi fost condamnat şi să nu fie ţinta unei anchete în derulare", notează publicaţia americană, conform Agerpres.

În analiză se mai arată că rezultatul acestor alegeri nu este unul neaşteptat, o surpriză fiind, poate, faptul că PNL nu a avut parte de suficientă susţinere pentru a construi o majoritate alături de USR, formaţiune care "a avut, în campanie, o platformă în care se pledează pentru mai multă transparenţă la guvernare". În articol se punctează şi faptul că "spre deosebire de alegerile care au avut loc anul acesta în alte ţări din Europa, poziţia României în cadrul Uniunii Europene nu a fost o temă des adusă în discuţie în campania electorală".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.