DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primăria Batăr din Bihor a fost amendată de comisarii de mediu cu 100.000 de lei pentru deşeuri în arii protejate

Facebook
gunoi deseuri

Comisarii de mediu au amendat Primăria comunei Batăr cu suma de 100.000 de lei pentru abandonări în cantităţi foarte mari de deşeuri amestecate pe suprafeţe mari, de circa 25.000 metri pătraţi, din două arii naturale protejate, a informat Garda de Mediu Bihor, relatează Agerpres.

"Am aplicat această valoare mare pentru că este o situaţie repetitivă. Deşi am mai efectuat anul trecut două controale, unul dintre acestea urmat cu o sancţiune de 30.000 de lei, problema nu s-a soluţionat. Pentru nerealizarea măsurilor, nefiind eliberate zonele respective de deşeuri, nefiind igienizat amplasamentul în tot acest interval, de aproape un an, s-a decis să mergem pe încadrarea maximă a sancţiunii, suprafaţa afectată fiind foarte mare, de circa 25.000 metri pătraţi în cele trei locaţii şi cantităţi enorme de deşeuri. Este nevoie să ridicăm un semnal de alarmă destul de puternic, mai ales că asemenea situaţii, în loc să fie stinse, ele tot apar", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor, Monica Crişan.

Comisarii de mediu au identificat cantităţi foarte mari de deşeuri în zona digului de protecţie şi în albia râului Crişul Negru, atât în localitatea Batăr, cât şi în satele Talpoş şi Tăut.

Astfel, în localitatea Batăr, în spatele cartierului de rromi, au fost identificate, pe o suprafaţă de circa 5.000 metri pătraţi, abandonări de deşeuri amestecate, circa 100 metri cubi, din care o parte erau acoperite de pământ şi împinse în albia râului Crişul Negru.

În localitatea Talpoş, după cimitir, vis-a-vis de fostele grajduri, pe păşunea din partea stângă au fost identificate abandonări masive de alte deşeuri amestecate, pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 metri pătraţi, în cantitate de circa 250 metri cubi, o parte din acestea fiind acoperite cu pământ.

În localitatea Tăut, în zona digului de protecţie al râului Crişul Negru, au fost identificate, pe o suprafaţă de circa 10.000 metri pătraţi, abandonări de deşeuri amestecate, circa 100 metri cubi, din care o parte erau acoperite de pământ.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

"Suprafeţele afectate de aceste abandonări de deşeuri se suprapun integral peste două arii naturale protejate de importanţă comunitară, ROSCI 0049 Crişul Negru şi ROSPA 0015 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru", a precizat Monica Crişan.

Ca urmare a acestor neconformităţi, au fost stabilite măsuri de igienizare a amplasamentelor până la data de 31 martie 2021, iar Primăria Batăr a fost sancţionată contravenţional cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005. Având în vedere frecvenţa problemelor întâlnite, comisarii de mediu bihoreni spun că vor supraveghea cu atenţie zona.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.