Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăria Buzău a pus la dispoziţie un teren degradat pentru plantarea a 100.000 de abori

Inquam Photos - George Călin
Inquam Costel Alexe

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a inspectat, vineri, la Buzău, un teren degradat pus la dispoziţie de către Primăria Buzău pentru plantarea a 100.000 de arbori în toamna acestui an. "Acest teren va fi împădurit cu fonduri guvernamentale, iar după 5-6 ani va reveni în proprietatea UAT Buzău”, a spus Costel Alexe.

Primăria municipiului Buzău a identificat un teren de 20,2 hectare pe care îl va pune la dispoziţia Ministerului Mediului pentru amenajarea unei perdele forestiere la marginea oraşului Buzău.

"Aş vrea să mulţumesc autorităţilor buzoiene şi domnului primar Toma pentru că apelul meu de a pune la dispoziţia ministerului aceste terenuri degradate pe care, cu bani guvernamentali, să le împădurim şi apoi să le redăm autorităţilor locale. Potrivit INS, România are cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate care apar în evidenţe ca fiind terenuri agricole, dar unde nu s-a cultivat nimic în ultimii 30 de ani ci, cel mult, au fost poate depozite de gunoi. Mulţumesc autorităţilor locale că au pus la dispoziţie aceste teren de 20,2 hectare din care 7 hectare sunt în sit-ul Natura 2000. În această toamnă vom planta 100.000 de puieţi. Vrem ca prin această acţiune pe care o facem la nivel naţional, cu sprijinul comunităţilor locale, să facem cea mai mare extindere a fondului forestier naţional din ultimii 30 de ani”, a spus ministrul Mediului Costel Alexe.

Totodată, el a nominalizat Buzăul, alături de Oradea, ca fiind un exemplu de bună practică întrucât a identificat rapid terenul care să fie împădurit.

"Ne-a luat Covid-ul prin surprindere, dar sper că societatea a înţeles cât de importantă este grija pentru mediu, cât de importantă este acţiunea noastră să protejăm, să conservăm şi să lăsăm moştenire pe mai departe aceste comori. Acest teren va fi împădurit cu fonduri guvernamentale, iar după 5-6 ani va reveni în proprietatea UAT Buzău”, a mai spus Costel Alexe.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a afirmat că pe întreaga suprafaţă vor fi plantaţi copaci care vor avea rolul de a opri particulele de praf să mai ajungă în oraş, iar iarna va proteja de zăpada viscolită. Terenul identificat de municipalitate se întinde pe lungime de peste 5 kilometri şi este întrerupt pe o porţiune de câteva sute de metri de un teren ce aparţine unei multinaţionale cu care se poartă discuţii pentru a-l ceda spre a fi împădurit.

"Mulţumesc pentru aprobare. Am dorit să avem aici o perdea forestieră pentru că aici bate crivăţul şi este adus în oraş tot praful vara, iar pe timp de iarnă zăpada este adusă de pe câmp şi când se împotmoleşte o stradă aceea este la Buzău. Noi avem în plan de a planta foarte mulţi copaci pentru că Buzăul este pe locul 1 în România şi pe locul 11 în Europa la creşterea temperaturii medii cu 1,5 grade anual şi trebuie să avem cât mai multe împăduriri şi lucii de apă pentru a încerca să ţinem în frâu acest fenomen de încălzire”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.