Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Londrei a cerut la Bruxelles să li se permită britanicilor să-și păstreze cetățenia europeană

parlamentul european

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a pledat marţi la Bruxelles pentru ca britanicii care vor să îşi păstreze cetăţenia europeană şi drepturile aferente ei să poată face acest lucru, în ciuda Brexit-ului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Numeroşi londonezi au inima frântă de când am părăsit Uniunea Europeană. Însă avem în continuare sentimentul că facem parte din familia europeană. Suntem europeni", a explicat primarul laburist, care s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali ai UE, printre care şi negociatorul-şef pentru Brexit, Michel Barnier.

"Într-un moment în care Marea Britanie şi UE îşi încep viitoarea fază de negocieri, aş vrea ca ideea unei 'cetăţenii de asociere' să fie în centrul discuţiilor", a explicat el.

Conform unui comunicat al primăriei Londrei, o astfel de cetăţenie le-ar oferi britanicilor care solicită acest lucru posibilitatea "să îşi păstreze o bună parte din drepturile de care au beneficiat până acum în calitate de cetăţeni ai UE şi în special dreptul de a circula şi lucra liber între diferitele state membre".

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Accident cu cinci mașini lângă Ambasada Chinei din București

"Să fim sinceri: sunt multe de făcut aici în Europa pentru a convinge statele membre. Majoritatea consideră că cetăţenia europeană nu este posibilă decât dacă derivă din cetăţenia naţională", a reacţionat eurodeputatul Guy Verhofstadt (grupul Renew) după întâlnirea sa cu Khan.

Fostul premier belgian s-a declarat totuşi în favoarea acestei idei, sub condiţia "reciprocităţii", şi anume ca Marea Britanie să le ofere cetăţenilor din UE aceleaşi drepturi ca cetăţenilor britanici,dacă doresc acest lucru.

Această condiţie pare imposibil de acceptat pentru Marea Britanie, care a părăsit UE în special din cauza opoziţiei faţă de libera circulaţie a persoanelor.

Regatul Unit a ieşit din UE la 1 februarie, dată la care a intrat într-o perioadă de tranziţie în care continuă să aplice regulile europene.

Pe parcursul acestei perioade, care se va încheia la 31 decembrie 2020, Marea Britanie şi UE s-au angajat să ajungă la o înţelegere asupra viitoarei lor relaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.