Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele estimări plasează pe primul loc partidul premierului Nikol Paşinian, după alegerile din Armenia

Nikol Paşinian

Primele estimări după închiderea secţiilor de votare la alegerile legislative desfăşurate duminică în Armenia plasează în frunte partidul premierului Nikol Paşinian, Contractul Civil, cu 58% din voturi faţă de 22%, în cazul formaţiunii principalului său rival, Robert Kociarian, Alianţa Armenia, după numărarea a doar 4% din buletinele de vot, informează AFP, potrivit Agerpres.

Primele rezultate în capitala Erevan indică însă 68% din voturi în favoarea partidului lui Kociarian, faţă de 19% pentru formaţiunea premierului Paşinian.

Participarea la vot a fost de 49.4%, faţă de 48.6% în 2018.

Fost jurnalist, Nikol Paşinian, în vârstă de 46 de ani, ajuns la putere în 2018 de o revoluţie paşnică împotriva vechilor elite corupte, s-a confruntat în campania electorală cu fostul preşedinte Kociarian, în vârstă de 66 de ani, care şi-a acuzat rivalul de incompetenţă şi s-a prezentat ca un lider cu experienţă.

Citește și: Locurile și FELUL în care BANII din firmele Adamescu au fost DAȚI judecătorilor TB

Popularitatea record a premierului în exerciţiu s-a prăbuşit după ce Armenia a pierdut un război cu Azerbaidjanul în toamna anului 2020 în enclava Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră cu populaţie majoritar armeană. Percepută ca o umilinţă naţională, această înfrângere a declanşat o criză politică, obligându-l pe premier să convoace alegeri parlamentare anticipate în speranţa de a reduce tensiunea şi de a-şi consolida legitimitatea.

Preşedinte al Armeniei în perioada 1998 - 2008, Robert Kociarian a fost acuzat în trecut de fraudă electorală şi face obiectul unei anchete privind acuzaţii de corupţie.

Campania electorală a evidenţiat o diviziune profundă între cele două tabere, iar experţii se aşteaptă la proteste sau chiar violenţe după acest scrutin.

Două formaţiuni politice, inclusiv cea a lui Kociarian, au denunţat nereguli.

"În general, alegerile s-au desfăşurat conformi legii", a declarat Comisia Electorală Centrală.

Observatorii OSCE care au monitorizat alegerile vor prezenta concluziile preliminare ale misiunii de observare luni, la ora 11:00 GMT.

Aproximativ 2.6 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a alege 101 deputaţi pentru un mandat cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.