Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prioritatea mandatului Cristinei Tarcea: Un nou sediu pentru ÎCCJ

iccj

Alocarea unui sediu corespunzător bunei desfăşurări a activităţii de judecată din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi prioritatea mandatului judecătoarei Cristina Tarcea care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Instanţei supreme, se arată în proiectul acesteia, postat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit documentului, personalul care activează în cadrul Instanţei supreme se confruntă cu lipsa spaţiului, numărul sălilor de judecată fiind insuficient, la fel şi cel al birourilor, în condiţiile în care, la începutul anilor 2000, ÎCCJ avea un număr redus de judecători (cel mult 80), magistraţi asistenţi şi personal auxiliar şi conex, iar în prezent sunt 549 de posturi care trebuie să funcţioneze în acelaşi spaţiu.

"În prezent, în birouri cu suprafeţe mici (20 - 30 mp) lucrează 3, 4 sau chiar 5 judecători, situaţia fiind mult mai gravă la magistraţi asistenţi şi grefieri care lucrează şi câte 10 - 14 în birouri. De asemenea, în condiţiile creşterii continue în timp a competenţelor de judecată ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, numărul sălilor de judecată este insuficient, existând doar 5 săli de judecată într-o instanţă care funcţionează cu 4 secţii, 4 complete de 5 judecători şi care are şi competenţe de soluţionare a recursurilor în interesul legii şi a chestiunilor de drept preliminare. În plus, potrivit procedurilor reglementate de noile coduri de procedură civilă şi penală, ar fi trebuit să existe săli pentru camere de consiliu, dar acest lucru este imposibil în actualul sediu", se precizează în proiect.

De asemenea, judecătoarea arată că spaţiul destinat arhivelor este insuficient, astfel că holurile de la etajele în care se află birourile judecătorilor şi altor categorii de personal sunt aglomerate cu fişete în care sunt păstrate o parte din dosare. Tot din cauza spaţiului insuficient nu există săli de deliberare, astfel încât deliberarea are loc în birourile judecătorilor sau în sălile de şedinţă. "Doresc să subliniez ideea că alocarea unui sediu corespunzător pentru buna desfăşurare a activităţii de judecată va fi prioritatea mandatului meu, căreia îi voi aloca mai mult timp şi energie decât oricărei altei activităţi şi prerogative", arată Cristina Tarcea în proiectul său. Judecătoarea precizează că încercările autorităţilor de a sprijini instanţa supremă în demersurile sale pentru asigurarea unui sediu adecvat au eşuat, punctând că ultima soluţie propusă, cea privind alocarea unor birouri într-o clădire situată în apropierea actualului sediu, în care îşi va desfăşura activitatea Secţia de contencios administrativ şi fiscal şi în care s-a mutat deja Departamentul Economic, este "mai viabilă", însă este doar "o soluţie de avarie".

Judecătoarea Iulia Cristina Tarcea şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aceasta fiind, potrivit site-ului CSM, candidat unic. În prezent, ea deţine funcţia de vicepreşedinte al Instanţei supreme şi este delegată să asigure interimatul conducerii instituţiei. Pentru funcţia de vicepreşedinte al ÎCCJ şi-au depus candidaturile Lavinia Curelea, preşedinte al Secţiei I civile, şi judecătoarea Nela Petrişor, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.