Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme cu despăgubirile din dosarul 'Colectiv' - Primarul Sectorului 4 cere intervenția Ministerului Finanțelor

actionarii_club_colectiv_audiati_la_parchetul_general_06935100

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, cere intervenția Ministerului Finanțelor în problema achitării despăgubirilor dictate de instanță în dosarul „Colectiv”. Despăbugiri de zeci de milioane de euro trebuie achitate în solidar de Sectorul 4 și de ISU București-Ilfov, iar primarul Băluță solicită ca sumele să fie plătite fie de Ministerul Finanțelor direct, fie de Primăria Sectorului 4 printr-o alocare bugetară corespunzătoare din bugetul de stat.

Scrisoarea primarului Sectorului 4:

„Având in vedere soluţia definitivă a instanţei penale în dosarul denumit generic "COLECTIV", pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, prin care:

1. În baza art 1357 Cod civil şi art 2 şi 3 din CEDO obligă în solidar pe inculpaţii Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin, SC Colectiv Club SRL, Moise Marian, Zaharia Viorel, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta „Dealu Spirii” Bucuresti-Ilfov la plata unor despăgubiri reprezentănd daune morale şi materiale către părţile civile din dosar în cuantum estimat de: 55.399.717 EURO, 17.208.966 RON, 2.730 USD, 200 CHF, 6000 lei lunar prestaţii periodice până la implinirea vârstei de 18 ani pentru 3 părţi civile.

2. În baza art 2, 3 CEDO obligă în solidar pe: Unitatea Administrativ Teritorială-Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 4 şi Inspectoratul pcntru Situatii De Urgenta „Dealu Spirii” Bucuresti-Ifov la plata unor despăgubiri reprezentând daune morale şi materiale către părtile civile din dosar in cuantum estimat de: 1.007.500 EURO şi 97.108, 93 RON.

Total estimat despăgubiri: 56.407.217 EURO, 17.306.074,93 RON, 80.400 lei cheltuieli de judecată, 2.730 USD, 200 CHF, 6000 lei lunar prestatii periodice până la împlinirea vârstei de 18 ani pentru 3 părti civile.

Tinând cont de faptul că, în baza hotărârilor penale mai sus menţionate, instanta a obligat în solidar la plata despăgubirilor, atât Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti cât şi Inspectoratul pentru Situatii De Urgență „Dealu Spirii” Bucuresti-Ilfov, instituţii publice care se finanțează din bugetul consotidat de stat;

Întrucât creditorii obligației solidare se pot îndrepta în cadrul unor proceduri de executare silită, concomitent, împotriva bugetelor celor două institutii publice;

Pentru a evita o eventuală situatie în care despăgubirile sunt plătite simultan din cele două bugete ale instituţillor publice, pentru acelaşi creditor-parte civilă, generând prejudicierea bugetului dc stat consolidat prin majorarea cuantumului despăgubirilor plătite în mod nejustificat,

Vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru dc a executa de bunăvoie hotărârile pronunțate în dosarul „COLECTIV” şi să efectuați toate demersurile legale prin care să mandatați o singură instituție publică, respectiv Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, să plătească aceste despăgubiri corelativ cu o alocare bugetară corespunzătoare, sau să preluaţi plata acestor despagubiri, după adoptarea unui act normativ care să permită acest aspect.

Menţionăm faptul că executarea despăgubirilor va avea un impact major asupra bunei funcţionări a Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti şi implicit va afecta serviciile publice asigurate celor peste 250.000 de locuitori ai sectorului.”

CONTEXT

Magistrații Curții de Apel București au decis joi pedepsele pentru inculpații în dosarul Colectiv. În mare parte este vorba de pedepse înjumătățite față de decizia din fond.

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4, a fost condamnat la 4 ani, față de 8 ani și 6 luni cât a fost pedeapsa pe fond.

Alin Anastasescu, patronul clubului Colectiv a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare, la fel ca și pe fond.

Pentru Paul Gancea, alt patron Colectiv, Curtea de Apel București (CAB) a decis 6 ani și 4 luni de închisoare, față de 11 ani și 8 luni pe fond. În cazul lui Costin Mincu, al treilea patron, el va petrece 8 ani după gratii, față de 11 ani și 8 luni, pe fond.

Administratorul firmei de artificii, care a și decedat între timp, Daniela Niță, pedeapsa este de 12 ani și 8 luni. Cristian Niță, patronul firmei de artificii are, însă, de executat, 2 ani și 6 luni cu suspendare, față de 3 ani și 6 luni pe fond.

Și pirotehniștii au mai puțin de executat.

Pedeapsa în cazul lui Viorel Zaharia scade la 6 ani și 10 luni față de 9 ani și 8 luni pe fond. În cazul lui Marian Moise scade la 6 ani și 10 luni față de 10 ani, cât a luat pe fond.

Și în cazul pompierilor sunt pedepse reduse. George Petrică Matei are de executat 8 ani și 8 luni fațe de 9 ani și 2 luni, iar Antonina Radu are de executat 8 ani și 8 luni față de 9 ani și 2 luni.

Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu și Larisa Luminita Ganea au fost achitat, după ce, pe fond au luat 8 ani, respectiv 7 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.